Dimnik je pomemben detajl vsakega doma

Dimnik je izredno pomemben del vsakega doma. Ko dokončamo streho na domu smo vedno zelo ponosni, saj je to precejšen finančni zalogaj. Vsak izdelan del hiše nam tako veliko pomeni in ima neko čustveno vrednost. Še zlasti takrat ko vemo, da smo se morali marsičemu odpovedati, da smo lahko zgradili svoj dom. 

Dimnik mora na lep in eleganten način zaključiti celotno konstrukcijo hiše. Zato je pomembno, da se pred naročilom dimnika zedinimo, kakšen dimnik hočemo imeti. K opečnatim korcem se seveda še vedno najbolj poda klasični zidan dimnik, vendar pa ni nujno, da se odločimo za slednjega. Mladi pari in mlade družine si v prvi vrsti želijo varnega in hitro izdelanega dimnika, zato se velikokrat odločijo za uporabo dimniškega inox sistema, ki se hitro namesti in je izredno varen za uporabo .

Dimnik je lahko različno visok. Vse je odvisno od naših zahtev in potreb. Na navadni družinski hiši na splošno ne potrebujemo ogromnega dimnika, saj je v hiši vgrajena navadna peč, ki ne proizvede veliko škodljivega dima. Vsekakor nam bo glede velikost najbolje svetoval izdelovalec, ki ima ogromno izkušenj na tem področju. 

 

Šamotna malta je največkrat uporabljena za izdelavo dimnikov

Šamotna malta nam bo v veliko pomoč pri izdelavi dimnika. Vsekakor je pomembno, da se za izdelavo dimnika obrnemo na strokovnjaka, ki nam bo izdelal prvovrstni dimnik ali hišni kamin. Vendar pa si veliko veščih posameznikov želi tudi samostojno izdelati sobni kamin, kjer bo pozimi kuril in s tem poleg toplote ustvarjal prijetno in domače vzdušje znotraj doma. 

Šamotna malta so tako obvezen material za izgradnjo kamina, saj potrebujemo ognjevaren material, ki ne bo zagorel zaradi visokih temperatur. V vsakem kaminu se namreč hitro doseže izredno visoka temperatura, ki je lahko tudi nevarna in povzroči požar v naši dnevni sobi ter tako uniči celoten dom.