Domača razstava slik

Doma imamo razstavljene različne slike, gotovo pa je še več slik in fotografij, ki so skrite očem obiskovalcev. Ker so slike močan estetski element, ki lahko v trenutku čisto spremeni podobo in popestri ambient v prostoru, je vredno premisliti, kako jih razstaviti. Ne govorimo o razstavi, kakršne najdemo v galerijah, temveč o okvirjanju slik in namestitvi na pravo mesto.

Okvir za slike je dragocen element, kateremu je treba posvetiti dovolj pozornosti. Lahko ga izdelamo sami, kar je v nekaterih primerih nadvse posrečena rešitev – na primer pri družinskih fotografijah, ki jih lahko okrasite z doma narejenimi okviri izpod otroških rok. V mnogih primerih pa je edina smiselna možnost profesionalno oblikovan in natančno izdelan okvir, ki se bo kot ulit podal k umetnini, ki jo bo uokvirjal. Treba bo torej pobrskati za ponudniki storitve okvirjanja slik, ki jih na srečo ne manjka. V ponudbi so že pripravljeni okviri za slike nekaterih standardnih dimenzij, seveda pa je možno naročiti tudi okvir za slike po naročilu.

Sam okvir resda močno pripomore k zaokroženemu videzu slike, a piko na i doda šele prava postavitev. Okvirjanje slik je treba dopolniti z ustrezno prezentacijo. Slike, ki so namenjene dekoraciji prostorov, namestimo običajno na steno na vidno mesto, kjer sicer zeva praznina. Okvir za slike naj bo v tem primeru izrazit in okrašen, saj tako dopolnjuje estetsko funkcijo slike. Za družinske fotografije in podobne slike je bolje izbrati minimalistične okvire ter jih postaviti skupaj na posebej izbrano mesto. Te fotografije se kažejo le očem, ki jih želijo pogledati, zato ni treba, da so vpadljive.