Odvetnik pomaga tudi pri lažjih primerih

Nekateri pravni postopki so preprosto preveč komplicirani, da bi se jih lahko lotili brez ustrezne strokovne pomoči. A tudi, če postopki niso nič posebnega, so včasih posledice tako velike, da se je smiselno zanesti le na strokovnjaka. Nedvomno pa je pomoč odvetnika zelo koristna tudi pri lažjih primerih – čeprav lahko celoten postopek izvedemo kar sami, bo odvetnik poskrbel za vse detajle, hitro razrešitev in ugoden rezultat. Predvsem pa bo prevzel skrb za vse formalnosti in obveznosti, ki bi sicer povzročale veliko stresa.

En primer, v katerem je odvetnik posebej koristen, je ločitev. To lahko zakomplicira več dejavnikov. Pogosto na primer delitev premoženja ločitev iz enostavnega postopka spremeni v pravo tožbo, pri kateri brez odvetnika ne gre. A tudi, če sporazumna delitev premoženja ločitev nekoliko poenostavi oziroma odpravi potrebo po tožbi, je še vedno pametno postopke zaupati odvetniku. Še vedno je treba namreč ugotavljati skupno premoženje in tega razdeliti, dober odvetnik bo postopek izvedel hitro in brez zapletov. Prav delitev premoženja ločitev naredi enostavno ali zapleteno – odvetnik pa tudi preventivno poskrbi, da do zapletov ne pride.

Drugi postopek, ki je lahko precej enostaven, je odškodnina. V nekaterih primerih je povsem jasno, komu pripada nadomestilo in kakšen znesek je moč pričakovati. Treba je le vložiti zahtevek in odškodnina bo izplačana. A spet se izkaže, da lahko hitro pride do zapletov. Če želimo vse skupaj opraviti kar se da hitro in brezskrbno, ter na koncu seveda pridobiti ustrezno nadomestilo, bo treba poklicati odvetnika. S strokovno pomočjo bo odškodnina zagotovljena.