Spletna promocija za nizko ceno

Kako na spletno stran pridobiti nove obiskovalce? Učinkovite rešitve so lahko precej drage ali pa zahtevajo veliko truda. Morda celo oboje. Tako ima na primer optimizacija spletnih strani cenik, ki predstavlja za marsikoga znatno investicijo, tudi Google AdWords in druge oglasne mreže zahtevajo nekaj denarja, če želimo pričakovati rezultate. Imamo pa seveda na voljo še nekatere druge opcije, ki so lahko prav tako učinkovite, morda celo bolj.

Viralni marketing

V zadnjih letih je postal viralni marketing nadvse priljubljen, saj s pomočjo družbenih omrežij in drugih spletišč omogoča izjemen učinek za nizko ceno. Pravzaprav lahko povsem brezplačno dosežemo še bistveno širšo množico, kot jo lahko doseže Google AdWords oglas ali optimizacija spletnih strani. Cenik za viralni marketing ni določen, saj je težko predvideti delo in učinek za posamezen projekt. Prav zato to storitev precej redko srečamo v ponudbi agencij, ki se ukvarjajo s spletno promocijo – v zameno za plačilo naročniki običajno pričakujejo konkretne in predvidljive rezultate, prednost viralnega marketinga pa je prav v tem, da lahko prinese nepredvidljive uspehe.

Socialni marketing

Učinkovito promocijo za nizko ceno omogoča tudi socialni marketing, ki temelji na družbenih omrežjih. Ta sicer imajo večinoma svoje oglaševalske sisteme, ki so načeloma podobni kot Google AdWords in omogočajo enostavno CPC oglaševanje, a to ni glavna privlačna lastnost teh spletišč. Veliko bolj pomembno je to, da se na družbenih omrežjih vsakodnevno zadržuje veliko število potencialnih strank, s katerimi lahko neposredno ali posredno komuniciramo. Spet pa velja, da je tej storitvi težko postaviti ceno. A včasih ima tudi optimizacija spletnih strani cenik dokaj natančno oblikovan, enako velja za druge storitve, ki so po navadi povsem prilagojene posameznemu projektu, zato je mogoče tudi pri socialnem marketingu vnaprej predvideti okvirne stroške, če le imamo vsaj nekaj podrobnosti o projektu in o pričakovanih rezultatih. Spet je najbolje izkoristiti pomoč strokovnjakov s tega področja.