Ugodne možnosti ogrevanja

Pri izbiri ogrevalnega sistema je v ospredju pogosto prav cena. Vsi sodobni sistemi so pri svojem delu precej učinkoviti in v normalnih razmerah zagotavljajo dobre rezultate, vsak pa ima seveda svoje prednosti in slabosti. Jih pa lahko primerjamo po učinkovitosti in varčnosti ter po ceni.

Toplotne črpalke

Največji strošek je nakup naprave, svoje pa zahteva tudi servis toplotnih črpalk. Sicer pa so te naprave zelo učinkovite in na dolgi tok nedvomno najbolj varčne. Prav reden servis toplotnih črpalk poskrbi za brezhibno delovanje, torej bodo nekateri redni stroški ostali. Ni pa velikih stroškov z gorivom oziroma drugimi viri energije, kot to velja za druge sisteme. Upoštevamo torej nakup in servis toplotnih črpalk, če si to lahko privoščimo je ta opcija v večini primerov najcenejša na dolgi rok.

Stensko in talno gretje

Za stensko in talno gretje cena predstavlja nekakšno nasprotje toplotnim črpalkam. Vgradnja tega sistema je razmeroma enostavna, se pa za stensko in talno gretje cena poviša pri uporabi. Vseeno pa gre za dokaj učinkovite sisteme, saj ohranjajo prijetno ogrevanje sobe z nižjimi temperaturami in enakomerno razporeditvijo. To pomeni, da je za stensko in talno gretje cena ugodna na račun dobre učinkovitosti.

IR ogrevanje

Ta sistem je za tiste, ki pazijo na ceno, zelo privlačen. Začetna investicija je lahko zelo nizka, odvisno od specifik prostora in zahtev uporabnika. Na dolgi rok pa se IR ogrevanje skorajda kosa s toplotnimi črpalkami, saj za ogrevanje izkorišča električno energijo, ki je zelo ugodna. Na kratki in srednji rok je to nedvomno najugodnejša možnost, pa tudi dolgoročno razlike niso velike.