Izolacija za minimalne toplotne izgube

Dobra izolacija je ključnega pomena za to, da minimiziramo toplotne izgube. Še tako učinkovit in varčen ogrevalni (ali hladilni) sistem ne bo zmogel opravljati svojega dela, če prostorov ne bomo zaščitili pred uhajanjem ali vdiranjem toplote. Kateri elementi so v tem oziru še posebej izpostavljeni? Seveda tisti, ki imajo veliko površino in so najbolj izpostavljeni vplivom okolja.

Izolacija strehe

Ne samo, da je streha po površini en izmed največjih elementov stavbe in je s svojo pozicijo tudi najbolj izpostavljena vplivom okolja, pogosto se tudi hote ali nehote zanemarja z vidika izolacije. Prav zato je izolacija strehe morda najboljša priložnost za opazno zmanjšanje toplotnih izgub, posledično pa se pokaže tudi prihranek pri ogrevanju. Prav zato, ker gre za veliko in izpostavljeno površino, se zelo poznajo že malenkosti – boljša izolacija bo gotovo opazno pripomogla k učinkovitejšemu uravnavanju ustrezne klime v prostorih. Vsekakor pa je izolacija strehe ključna v pasivnih hišah in drugih objektih, kjer prav detajli odločajo o tem, kako zadovoljni bomo z zgradbo na dolgi rok.

Izolacija podstrešja

Še ena šibka točka mnogih stavb je podstrešje. Pogosto se temu prostoru niti ne posvečamo preveč, tako da je tudi izolacija kvečjemu osnovna, če se jo sploh odločimo vgraditi. Je pa seveda izolacija podstrešja nato eno izmed glavnih opravil, če se lotimo adaptacije mansarde, oziroma če želimo prostor drugače preurediti in bolje izkoristiti. A spet je tudi zgolj z vidika toplotnih izgub smiselno poskrbeti za dobro izolacijo na podstrešju. Tako kot streha je tudi tu površina dokaj velika, poleg tega gre spet za prostor na meji z okolijskimi dejavniki. Tudi izolacija podstrešja hitro pokaže koristne posledice, seveda pa je naravnost nujna, če želimo podstrešje uporabljati za kaj drugega kot zgolj pospravljanje neuporabne krame. Vsekakor je dobro na izolacijo podstrešja misliti že v izhodišču, čeprav se lahko to dokaj enostavno opravi tudi naknadno.