Namestitev svetlobnikov

Svetlobniki so priljubljena rešitev za osvetljevanje zaprtih prostorov z naravno svetlobo. Zanje se večinoma odločajo lastniki in uporabniki večjih prostorov, pa tudi tisti, ki živijo ali delajo v objektih, ki imajo prostore brez zunanjih sten in oken. V vsakem primeru pa je delček razloga za priljubljenost svetlobnikov gotovo treba pripisati tudi ugodni ceni, enostavnim rešitvam ter hitri namestitvi. Za polikarbonatne plošče montaža na primer poteka zelo hitro, material je cenovno ugoden, možno pa je izdelati raznolike svetlobnike, ki se bodo v vsakem primeru izkazali za zelo učinkovite.

Pri namestitvi svetlobnikov je seveda veliko odvisno od tega, kakšno vlogo bodo imeli ti elementi. Pogosto namreč služijo tudi za naravno odvajanje dima in toplote, kar označujemo s kratico NODT. Če želimo poskrbeti še za to funkcionalnost, bo treba nekoliko prilagoditi same svetlobnike, kot tudi postopek montaže. Tudi cena se seveda spremeni, če izberemo dodatne funkcionalnosti, čeprav ne veliko.

Svetlobniki, ki jih želimo uporabljati za ta namen, morajo biti opremljeni z ustreznimi NODT mehanizmi. Ti omogočajo odpiranje elementov v primeru, da je zaznan ali javljen požar. V tem primeru torej ne pridejo v poštev enostavne polikarbonatne plošče, montaža pa zahteva nekaj dodatnega dela tudi s tem mehanizmom in povezavo v sistem.

Veliko je odvisno od dejanskega primera

Za enostavne polikarbonatne plošče montaža ne predstavlja nikakršnih težav. Pravzaprav lahko na ta način svetlobnike izdelamo in namestimo kar sami doma. Če pa želimo profesionalno rešitev in NODT funkcionalnost, bo z izdelavo elementov nekaj več dela, prav tako bo treba pripraviti in montirati ustrezna podnožja. Pomembno pa je, da je delo res opravljeno kakovostno. Raje kot na hitrost in ugodnost izdelave, se osredotočimo na kakovost izdelka in zanesljivost sistema. Jasno je torej, da se je pametno pri takšnih izdelkih zanesti le na tiste proizvajalce in monterje, ki se na svoje delo spoznajo in lahko zagotovijo odlične rezultate.