Rabljena kmetijska mehanizacija

Pri kmetovanju tudi na manjših kmetijah potrebujemo cel kup mehanizacije, kar pa pomeni tudi znatno investicijo. Tej se lahko na različne načine izognemo oziroma jo vsaj omilimo, a pri tem ne smemo sklepati kompromisov pri funkcionalnosti ali končnih rezultatih dela. Bolje je prisegati na kakovostne in preizkušene kose, ceno pa lahko znižamo tako, da se odločimo za nakup rabljene opreme. Trg rabljene kmetijske mehanizacije je pri nas dobro razvit, tako da se vedno dobijo kardani in drugi ključni kosi za uporabo raznih priključkov, pa tudi sami priključki, kot je na primer vrtavkasta brana. Cena je na trgu rabljene opreme bistveno nižja kot pri novih izdelkih, medtem ko so dobro ohranjeni kosi po funkcionalnosti in zmogljivosti z novimi povsem primerljivi.

Za primer lahko služi vrtavkasta brana, cena za to opremo je namreč precej različna, če primerjamo nove in rabljene izdelke. V vsakem primeru bo nakup zahteval znatno investicijo, saj takšna brana stane tudi na trgu rabljene mehanizacije vsaj tisoč evrov. Vse je seveda odvisno od samega izdelka, torej predvsem tega, kako velika in zmogljiva je vrtavkasta brana, cena pa se nadalje prilagaja tudi glede na ohranjenost oziroma starost rabljene opreme. So pa razlike med novimi in rabljenimi napravami lahko zelo velike – rabljena vrtavkasta brana, ki je morda na voljo za 2000 evrov, se nova prodaja po kakšnih 8000 evrov! Razlike niso vedno tako očitne, a vsekakor so zadostne, da se splača preveriti ponudbo rabljenih izdelkov.

Upoštevati je treba še stroške druge opreme, v poštev pridejo recimo kardani, pa tudi razni potrošni materiali in manjši kosi, ki služijo enostavni in učinkoviti uporabi mehanizacije. Predvsem kardani lahko prispevajo h končni ceni mehanizacije, tako da je treba stroške upoštevati. Tudi ti izdelki pa so na voljo na trgu rabljene opreme, čeprav tudi cena novih ni tako visoka, da ne bi imeli druge izbire.