Umetna stekla pri zastekljevanju večjih površin

Revolucija v industriji plastičnih mas nam je prinesla veliko število novih materialov, ki si jih prej niti slučajno ni bilo moč zamisliti. Nihče si ni predstavljal materialov, ki bi bili lažji od lesa, a vseeno veliko močnejši in zlasti bolj obstojni. Plastične mase se nespremenjene obdržijo več sto let, kar s sabo prinaša tudi vsem znane negativne posledice – kopičenje odpadne embalaže in drugih plastičnih smeti po celem svetu. Kljub temu pa se osredotočimo na dobre lastnosti plastičnih mas, kot je umetno steklo polikarbonat. Cena je prav gotovo ena od glavnih.

Med sto tisočimi različnimi plastičnimi masami izstopata v grobem dve skupini: termoplasti in termoseti. Termoplasti so plastike, ki se s segrevanjem zmehčajo in se jih da na ta način preoblikovati, po ohlajanju pa postanejo nazaj trdne. Nasprotno pa se termoseti pri izdelavi nepovratno strdijo in jih ni več mogoče preoblikovati. Za termoplaste, kot je polikarbonat, cena pripomore h veliki razširjenosti materiala, tako da danes obvladuje velik delež večjih steklenih površin, še toliko bolj, če so te ukrivljene, na primer kot svetlobne kupole.

Med svetlobniki, izdelani iz polikarbonata, izstopa izraz svetlobni trak. To je večji, podolgovato oblikovan svetlobnik, zastekljen s polikarbonat ploščami ali pa steklenimi kupolami, ki dajejo še bolj moderen videz sami instalaciji. Za polikarbonat cena ne predstavlja ovire, pa še močnejši in bolj obstojen je od svojega najpomembnejšega konkurenta – to je polimetilmetakrilat ali skrajšano PMMA. Svetlobni trak se veliko uporablja pri postavitvi večjih proizvodnih hal, podhodov in podzemnih dvoran večjih dimenzij. Elementi za svetlobni trak so modularni in se jih lahko poljubno dodaja ali odvzema. Ob morebitni prenovi objekta se tako lahko zelo enostavno skrajša ali podaljša svetlobni trak. V zasnovo traku so v praktično vseh primerih vključeni sistemi za požarno varnost, ki regulirajo odvod dima in toplote s posebnimi loputami.