Za gorsko kolesarjenje pripravljeni tudi s pravilno obutvijo

Če imate radi kolesarjenje izven asfaltnih urejenih prog po zahtevnejšem terenu, potem so za ta način vožnje najbolj priporočljiva gorska kolesa. To je vrsta kolesa, ki je namenjena za vožnjo po neurejenih poteh, najpogosteje gozdnatih, makadamskih in brezpotjih. Gorska kolesa imajo navadno manjši okvir kot cestna kolesa, tudi geometrija okvirja je popolnoma drugačna. Gorska kolesa odlikujejo zmogljive disk zavore, ustrezni amortizerji kot tudi gume z debelejšim profilom, ki omogočajo dober oprijem in manj zdrsov. Seveda imajo gorska kolesa tudi veliko podkategorij, zato se pred nakupom prepričajte za kakšno vrsto aktivnosti ga želite kupit.
Univerzalno pravilo kupovanje gorskega kolesa je pregled in izbira materialov iz katerega je narejeno kolo, saj gorsko kolesarjenje nujno zahteva trpežne materiale. Tudi velikost okvirja je pomemben dejavnik, ki bo poskrbel da bo vožnja s kolesom udobna in ne mučna, zato je še kako pomembna izbira pravšnjega okvirja glede na vašo velikost. Strokovno podkovano osebje bo v specializirani trgovini poskrbelo, da bo glede na želje izbrano najboljše gorsko kolo.
Da pa bo vožnja še bolj udobna se moramo posvetiti še kolesarski opremi. Nepogrešljiv del kolesarske opreme so kolesarski čevlji. Imamo več vrst kolesarskih čevljev, lahko se vpenjajo v pedala in so namenjeni tekmovanjem ali pa takšni v katerih lahko normalno tudi hodimo. Za gorsko kolesarjenje so primerni kolesarski čevlji, ki se dajo vpeti v pedala na gorskem kolesu. Kljub vsemu morajo biti kolesarski čevlji primerni tudi za hojo, saj med gorskih kolesarjenjem velikokrat tudi stopimo s kolesa. Najbolje je, da so kolesarski čevlji udobni, vsekakor pa morajo imeti tudi bolj trden podplat, da se čevelj ne more kar tako upogniti. Navadno je podplat iz gume, ki skrbi za boljši oprijem. Pomembno je, da sta peta in prsti pri čevlju bolj zaščitena in okrepljena. Vsi kolesarski čevlji bodo z najnovejšo tehnologijo poskrbeli za zmanjšano obremenitev nog.