Idealna embalaža za shranjevanje živil

Za shranjevanje občutljivih živil moramo izbrati pravo embalažo. Na voljo imamo kar nekaj opcij, od plastičnih posodic do raznih gospodinjskih folij, v vsakem primeru pa moramo upoštevati dejavnike, ki vplivajo na to, kako dobro se bo trajno shranjevanje obneslo glede na lastnosti vsebine. V nekaterih primerih imamo opravka s posebnimi zahtevami, na primer s to, da moramo ohraniti hrano toplo ali hladno, pogosto pa je glavna lastnost ta, kako dolgo bomo lahko hrano ohranili svežo in užitno.

Pri hrani, ki mora ohraniti svojo temperaturo, se najbolje obnese stiropor embalaža, ki je priljubljena izbira gostinskih lokalov, ki nudijo dostavo hrane. Stiropor embalaža namreč zadržuje toploto in zagotavlja, da temperatura okolice ne bo v tako veliki meri vplivala na vsebino pakiranja. To velja tako za jedi, ki morajo ostati tople, kot tudi za hladne jedi, ki se ne smejo stopiti ali ogreti. Ravno zato je stiropor embalaža nepogrešljiv pripomoček raznih gostinskih lokalov, pa tudi doma je dobro imeti kakšen lonček ali posodico, ki jo lahko vzamemo s seboj, če si pripravimo toplo malico.

Stiropor embalaža je namenjena kratkotrajnemu shranjevanju, saj ne moremo pričakovati, da bo na dolgi rok ohranjala temperaturo vsebine. Prav tako ni neprodušno zaprta in ne more ohranjati svežine hrane skozi več dni, tednov ali celo mesecev. To omogoča vakuumski aparat v kombinaciji s plastičnimi vrečkami, ki so priljubljena izbira za dolgotrajno shranjevanje občutljivih živil. Vakuumski aparat je nadvse priljubljena naprava za gospodinjsko in profesionalno rabo – če imamo opravka z večjimi količinami ozimnice, bo to gotovo najboljša izbira. Napreden vakuumski aparat ima mnoge funkcionalnosti, ki shranjevanje živil močno olajšajo, predvsem pa vakuumsko pakiranje v neprodušno zaprtih vrečkah zagotavlja varno shranjevanje preko daljšega časa. Seveda je pomembno, da tako pakirano hrano ustrezno shranimo, običajno za to uporabimo zamrzovalnik, v katerem bo hrana na varnem za več mesecev.