Kako izbrati pravo vrsto gumenjaka

Gumenjaki ali napihljivi čolni so med kupci vse bolj priljubljena izbira. Za takšno vrsto čolna se predvsem odločajo družine pa tudi posamezniki, ki si na vodni površini želijo še več avantur.

Gumenjaki so dobrodošla izbira za ribarjenje, smučanje na vodi, potapljanje in še druge številne mikavne vodne športe. Ker pa je na trgu izjemno veliko izbire, boste morali pri nakupu paziti na kar nekaj izjemno pomembnih dejavnikov.

Pomembnejše kategorije za izbiro ustreznega gumenjaka

Gumenjaki na trgu so med seboj razlikujejo v številnih kategorijah. Na vojo so vam napihljivi čolni v obliki trupa, ki so lahko zložljivi čolni ali pa čolni s povsem trdnim dnom. Gumenjak je lahko narejen iz različnih vrst materiala, na primer iz PVC ali pa iz materiala HYPALON.

Pri izbiri gumenjaka bodite pozorni še na tip tal in njegov spodnji del. Izbirate lahko med trdim dnom iz steklenih vlaken ali iz aluminija ter med lesenimi deskami. Dno je ne nazadnje lahko tudi napihljivo. Prav tako pa je pri izbiri napihljivega čolna pomemben še namen. Ali ga boste uporabljali kot barko, tender, športni čoln, profesionalni čoln, luksuzni čoln ter podobno.

Pravilna oskrba gumenjaka

Potem ko boste v specializirani prodajalni z opremo za vodne športe kupili ustrezno vrsto gumenjaka, boste zanj morali prav tako primerno poskrbeti. Lastniki oziroma uporabniki gumenjakov neredko pozabljajo na gumenjak v zimskem času in ga pustijo čez hladnejše obdobje pod cerado oziroma plahto, ne da bi ga pred tem dobro očistili in ne nazadnje še premazali s posebno vrsto premaza za napihljive čolne.

Gumenjaki čez zimo pogosto uplahnijo, uporabnikom pa ni povsem jasno, zakaj se je to zgodilo in kako povsem pravilno ukrepati. Spuščanje gumenjaka je seveda posledica slabega vzdrževanja, zato je treba napihljiv čoln nujno očistiti že jeseni ter premazati z impregnacijo. Puščanje je posledica toplotne inverzije. Če je puščanje intenzivnejše, gumenjaki lahko izhlapijo že v nekaj dneh. Vzrok za to pa so lahko tudi številne možne poškodbe.

Pestro ponudbo gumenjakov si lahko ogledate na https://bestway.si/plovila-hydro-force/gumenjaki.