Kako opremiti francosko posteljo?

Francoske postelje lahko postavijo velik izziv tistim, ki iščejo primerno opremo zanje. Predvsem posteljni okviri, ki ne sledijo točnim standardnim dimenzijam, bodo ostali prazni, saj je težko dobiti že ustrezna ležišča, pa tudi preostale opreme na trgu ni veliko. Nekaj več sreče bodo imeli seveda tisti, ki se držijo standardnih dimenzij 140×200 ali 160×200, čeprav je ponudbe tudi v tem primeru nekaj manj kot pri običajnih enojnih posteljah ali večjih zakonskih posteljah.

Francoskim posteljam ustreza posteljnina 200×220 cm, lahko tudi 200×200 cm, odvisno od druge opreme, ki se uporablja. Posteljnina 200×220 cm je seveda idealna za postelje s širino 160 cm, čeprav so dimenzije posteljnine bolj vezane na velikost odeje in vzglavnika. Dimenzijam ležišča mora odgovarjati le prevleka za jogi, ki pa je običajno dovolj prilagodljiva, da lahko posteljnina 200×220 brez težav pokrije tudi manjše postelje in posteljnina 200×200 večje. 

Posteljnina seveda ni vse, kar bomo potrebovali pri opremljanju francoske postelje. Običajno na takšno posteljo sodi še prešita odeja nekoliko večjih dimenzij, ki je uporabna za dva. Tu sicer pridemo v zagato, saj je pogosto bolje uporabiti dve manjši odeji, ki ponujata uporabnikoma bistveno več svobode in udobja pri spanju. Prešita odeja večjih dimenzij je sicer s svojo velikostjo povsem zadostna za takšno posteljo, a lahko se zgodi, da zaradi načina uporabe ne bo povsem izkoriščena. Pri zakonskih posteljah je vsekakor pametno premisliti o tem, ali bo ena sama prešita odeja sploh prišla v poštev, medtem ko je pri francoskih posteljah tak premislek še bolj na mestu – čisto možno je namreč, da bomo povsem zadovoljni že z eno odejo, lahko pa da ne bo šlo brez dveh. 

Skoraj gotovo pa bomo potrebovali dva vzglavnika, razen če francosko posteljo uporabljamo kar sami. Tudi to je možno, saj so dimenzije 140×200 kot nalašč za tiste, ki se radi na postelji kar se da razkomotijo.