Markiza, ki ne skrbi le za senco

Senčila so izredno posrečen dodatek domu ali poslovnemu objektu, odlično se obnesejo povsod, kjer želimo svoje površine zavarovati pred neposrednim udarom močnih sončnih žarkov. V takšni vlogi je zelo prepričljiva markiza, imamo pa na voljo tudi druge možnosti. Poleg tega lahko senčila pogosto prevzamejo še nekatere druge naloge.

V ponudbi namreč najdemo zelo pestro selekcijo različnih senčil, ki odgovarjajo različnim zahtevam uporabnikov. Pogosto ciljamo na to, da dobimo kakovostno opremo, ki brez težav opravlja svoje delo. Pričakujemo, da bomo preko celega poletja dobro zaščiteni pred močnim soncem, pogosto je tu nujno, da je možno izdelke tudi sproti prilagajati ali pa da se prilagajajo kar sami. Tako vedno dobimo kar najboljši učinek. S premišljeno izbiro lahko zadostimo vsem potrebam in celo presežemo pričakovanja, saj so senčila zelo dobro zasnovana za svoj namen.

Morda pa imamo v mislih še nekatere druge naloge, ki jih lahko opravljajo zunanja senčila. Tudi v tem primeru lahko pričakujemo dobro izkušnjo, moramo pa biti malo bolj pozorni na to, za kakšne izdelke se odločimo in kakšne učinke bodo ti imeli na naših domačih površinah. Seveda je veliko odvisno od tega, kaj sploh želimo doseči. A načeloma je vedno možno pripraviti prave rešitve, tudi preprosta markiza se pogosto lahko dobro prilagodi in uporablja za različne namene. To lahko s pridom izkoristimo.

Markiza pripomore k uravnavanju razmer v stanovanju

Ena izmed pomembnih nalog senčil je ta, da preprečujejo vdor sonca v stanovanje. Seveda je to kar njihova primarna naloga, saj jih imamo prav zato, da se zaščitimo pred soncem, a običajno s takšnimi senčili prekrijemo vrt, teraso ali druge zunanje površine. Že s tem pa lahko uspešno reguliramo tudi razmere v stanovanju.

Sonce namreč prodira v stanovanje, hkrati notranje prostore ogrožajo tudi visoke temperature iz okolice. Če neposredno okolico dobro zasenčimo, bodo tam temperature ostajale nižje. Najpomembnejša naloga je sicer ta, da preprečimo vdor sončnih žarkov, ki bi neposredno ogrevali stanovanjske prostore, a tudi z okoliških površin v stanovanje vdirajo visoke temperature, zato je senca okoli hiše zelo koristna. Že enostavna markiza lahko to nalogo odlično opravi. Prekriva zunanje površine in zavira pregrevanje, tako pa regulira temperature okoli hiše in posredno hladi tudi notranje prostore.

Posebej dobro se pri tem obnesejo premične tende, ki jih namestimo na mehanizem s pomikom preko površin, ki jih želimo zasenčiti. Tako lahko še vedno spustimo na svoje površine prijetno sonce, sploh spomladi in jeseni, večjo kontrolo imamo nad uravnavanjem svojega bivalnega okolja in razmer, poleg tega bo markiza bolj uporabna tudi pri svoji primarni nalogi, ko želimo v miru posedati na terasi ob vročih poletnih dneh.

Markiza ima vedno tudi estetsko vlogo

Še ena pomembna naloga senčil je ta, da lepo izgledajo. So namreč zelo opazen vizualni poudarek na zunanjosti objekta, kar ne velja le za domače prostore – tudi tenda za kakšne gostinske lokale mora biti skrbno izbrana in lepo oblikovana, da naredimo na svoje gost dober vtis. Pravzaprav nam senčila s tega vidika odpirajo nekatere zanimive priložnosti, da lepo uredimo svoje okolje in dosežemo prav posebne učinke.

Običajno imajo zunanja senčila kar veliko površino in jih ne moremo zgrešiti. Premična markiza se sicer lahko lepo pospravi v svojo kaseto, a tudi ta deluje kot vizualni element na zunanjosti objekta, poleg tega je markiza seveda lahko odprta in bo s tem še veliko bolj opazna. Ne glede na to, za kakšna senčila se odločamo, bomo gotovo imeli v mislih tudi končno podobo senčil in objekta. Na srečo to lahko lepo uskladimo in še nadgradimo estetiko objekta in okolja. Tu imamo velik potencial, ki se ga splača izkoristiti, še posebej pri kakšnih poslovnih prostorih, recimo gostinskih lokalih.

Markiza kot zaščita pred neugodnim vremenom

Med neugodne vremenske dejavnike lahko štejemo že močno sonce, pred katerim nas markiza najbolj neposredno ščiti. Vsekakor so sončni žarki lahko neprijetni in tudi nevarni, poleg tega UV sevanje ogroža tudi materiale, ki jih imamo na terasi. Tako nam tenda že ponuja zaščito pred neugodnim vremenom.

Lahko pa na enak način površine zaščitimo tudi pred drugimi grožnjami iz okolja. Gotovo takoj pomislimo na dež in sneg, pa tudi na veter. Vse to so lahko neprijetni vplivi, ki se jim želimo izogniti, če počivamo na domači terasi. Tende niso vedno najbolje pripravljene na takšne obremenitve, zato jih pogosto pospravimo, če se pripravlja slabo vreme. Če pa izberemo vzdržljive in odporne materiale, lahko senčila ostanejo zunaj tudi ob dežju. Pravzaprav ravno v takšni situaciji ponujajo dobrodošlo zaščito, zato jih še kako potrebujemo.

V kakšnih gostinskih lokalih, pa tudi na domačih površinah se markiza pogosto uporablja za zaščito pred dežjem prav tako pogosto kot pred soncem. Ima lahko dober učinek, če se seveda odločimo za kakovostne materiale, ki so pripravljeni na takšno vlogo. Pozor, ni nujno, da bodo senčila dobro prenašala vlago in druge vremenske vplive. Treba se je prepričati, da gre res za ustrezne materiale, s katerimi se lahko postavimo po robu tudi dežju.