Pomen stopnic pri oblikovanju prostora

Stopnice so poleg kuhinjskih aparatov in bele tehnike eden izmed redkih delov opreme hiše oziroma stanovanja, ki ima zelo očitno in praktično aplikacijo v vsakodnevnem življenju. Seveda smo ljudje vseeno estetska bitja in radi preživljamo čas v lepo oblikovanih prostorih, ki hkrati ustrezajo našemu življenjskemu slogi in tempu. Poleg svojega simboličnega pomena stopnice močno prispevajo tudi k splošnemu izgledu doma, saj ne glede na to, kako je ta snovan, po navadi zavzemajo precejšen del bivalnega prostora.

Lep izdelek ali skrivni pripomoček?

V svetu moderne gradnje je precej pogosto, da stopnice skrijemo v samo konstrukcijo bivalnega prostora, medtem ko to ni vedno naš namen. Pogosto se odločimo, da so na primer naše notranje lesene stopnice osrednji del estetike prostora. S pomočjo organskih okroglih linij ali bolj modernemu pristopu natančne obdelave lesa lahko notranje lesene stopnice zavzamejo mnogo različnih estetskih vlog. Ali bomo svoje stopnišče želeli razkazovati ali ga elegantno prikriti za kakšen drug arhitekturni element je popolnoma odvisno od naše presoje in materialov, ki jih želimo uporabiti pri gradnji.

Brezčasna tradicija ali elegantna modernost

Kadar se odločamo za izgradnjo novega objekta se konec koncev sprašujemo tudi po njegovi obstojnosti in kulturni vrednosti. Z nekaterimi izbiramo, kot je izbira za notranje lesene stopnice pokažemo, da se kljub temu nagibamo bolj proti preizkušeni trajnosti, kot k inovativnimi rešitvami in pogosto dražjim materialom potrebnim posebne obdelave, ki mogoče celo narekuje uvoz nekaterih delov iz tujine. Zavedati se moramo, da prav vsaka odločitev, pa naj bo to od premaza za notranje lesene stopnice do odločitve med vidnimi in nevidnimi tečaji za notranja vrata vpliva tako na izgled našega prostora, kot njegovo trajnost in konec koncev tržno vrednost dolgo po tem, ko bo objekt končan.

Seveda pa se s takimi stvarmi ne smemo preveč obremenjevati, kajti vseeno prostor vedno oblikujemo zase, ne za druge, torej je najpomembnejše naše počutje. Notranje lesene stopnice lahko dodajo piko na i, ne smejo pa pokvariti izkušnje ne pri izbiri ne pri uporabi.