Prezračevalni sistemi upoštevajo osnovno pravilo prezračevanja

Imate pogosto občutek, da imajo vaša oblačila in celo lasje vonj po hrani? Verjetno se vsi zato velikokrat sprašujete kako do čistega in svežega zraka v vašem domu. Kuhinjska napa, odpiranje oken in razni ventilatorji enostavno pač ne morejo dovolj učinkovito odstraniti porabljenega zraka, zato se le ta v prostoru kopiči. Edini način, da izboljšate kakovost vašega bivanje so različni prezračevalni sistemi, ki bodo poskrbel za primerno izmenjavo odvedenega in dovedenega zraka.

Izmenjava svežega in porabljenega zraka je lahko urejena na več načinov, vendar ne glede na to, kateri način boste izbrali, morate vedeti, da vsi prezračevalni sistem upoštevajo osnovno pravilo prezračevanja. To pomeni, da naj sveži zrak prihaja v bivalne prostore in sobe, nato pa naj kot prehodni zrak potuje po hodnikih in stopniščih so tako imenovanih servisnih prostorov kot so kuhinja, kopalnica ali shramba, od koder se zrak v celoti odvede iz stavbe.

Prezračevanje z rekuperacijo je odlična rešitev za vse alergike

Glede na čas, ki ga preživimo v našem domu, je kakovost zraka v njem za naše zdravje izjemno pomembna. To še najbolje vedo povedati alergiki, ki se pogosto srečujejo z različnimi zdravstvenimi težavami, ki so posledica alergij na pršice, cvetni prah, plesen in še marsikaj drugega. Škodljivi učinki onesnaženega zraka so torej povsem jasni in vprašanje je, kaj lahko sami storimo, da jih minimaliziramo. Veliko bomo storili že, če se bomo odločili za redno prezračevanje prostorov, še boljša rešitev pa je prezračevanje z rekuperacijo.

Takšen prezračevalni sistem je znan po tem, da rešuje mnoge zdravstvene težave. Za njegovo delovanje je nujno potreben rekuperator, ki pa ni zadolžen zgolj za izmenjavo dovodnega in odvodnega zraka, ter prenos toplote nazaj v stavbo, ampak se zrak pred vstopom v rekuperator tudi prefiltrira. Prezračevanje z rekuperacijo tako onemogoča dostop tudi najmanjšim prašnim delcem, da bi le ti prišli v prostor.