Kako opremiti mladinsko sobo?

Na prehodu iz otroštva v dobo odraščanja, se potrebe mladostnika drastično spremenijo. To se odraža tudi v njegovi domači sobi, ki se mora temu ustrezno prilagoditi. Ne samo, da se spremeni okus odraščajočega fanta ali dekleta, spremenijo se tudi potrebe. En izmed najpomembnejših kotičkov v mladinski sobi je pisalna miza za šolsko delo, ki v otroštvu še nima prave vloge. Ob mizi pa prepogosto pozabljamo na še en ključni element – otroški pisarniški stol, ki mora mladostniku omogočati udobno in učinkovito delo.

Otroški pisarniški stol mora ustrezati nekaterim ključnim zahtevam, če želimo mladostniku ponuditi prijeten in udoben kotiček za šolsko delo. Običajen računalniški stol ne pride v poštev, prav tako niso primerni stoli, ki jih imamo doma. Otroški pisarniški stol mora biti v prvi vrsti ergonomsko oblikovan, saj bo otrok na njem preživel kar nekaj časa vsak dan. Ne sme predstavljati grožnje za njegovo zdravje, še posebej upoštevajoč dejstvo, da otrok odrašča in se njegovo telo še razvija. Ergonomsko oblikovan stol mora biti tudi udoben, da na njem ne bo težko sedeti več ur skupaj. K udobju prispeva v prvi vrsti oblazinjenost, nadalje pa se izkaže izjemen pomen prilagodljivosti stola. Računalniški stol se izkaže za pomanjkljiv nadomestek prav na tem področju. Otroški stol mora biti prilagodljiv, da sedenje na njem ne bo moteče. Piko na i dodajo privlačne barve in vzorci, kar je še nekaj, česar računalniški stoli in druge alternative ne morejo ponuditi.

Pri opremljanju mladinske sobe torej ne smemo pozabiti na delovni kotiček, ki mora biti povsem prilagojen svojemu primarnemu namenu.