Stoli za zdravo sedenje

Če smo še do nedavnega uživali v bogato oblazinjenih naslanjačih in napol poležavali tudi v pisarniških in drugih delovnih stolih, je danes vse bolj prisotna zahteva po ergonomskem dizajnu vsakovrstnega pohištva. Še posebej tam, kjer presedimo več ur, morajo biti stoli posebej oblikovani. To ne pomeni, da niso več udobni, prestavlja pa pozornost od trenutnega udobja na dolgoročne posledice za zdravje. Tako je ponudba proizvajalcev in prodajalcev pohištva še bolj pestra – prodajajo se namreč ergonomski stoli za vse vrste uporabe. Ergonomsko so oblikovani pisarniški stoli, a tudi tisti za domačo uporabo, barski in vrtni stoli ter drugi kosi pohištva.

Ergonomski stoli se še posebej dobro obnesejo v sodobnih pisarnah, kjer zaposleni v sedečem položaju preživijo skoraj celih osem ur dnevno. Tu so vplivi sedenja na zdravje še posebej očitni, zato je pomen ergonomije tako izpostavljen. Na voljo so zelo raznoliki stoli, kar dokazuje, da za ergonomsko zasnovo ni treba žrtvovati udobja ali drugih zaželenih lastnosti pisarniškega stola. In čeprav so takšni stoli običajno nekoliko drugačni od tistih, ki smo jih bili včasih vajeni, se nanje ni težko navaditi.

Tudi v drugih vlogah se ergonomski stoli dobro obnesejo. Celo stoli, za katere ne bi rekli, da imajo pomembno funkcijo zagotavljanja zdravja, so lahko takšni. Na primer vrtni stoli, na katerih običajno ne presedimo veliko časa. Tudi vrtni stoli morajo biti ergonomsko oblikovani, da zagotavljajo udobje in zdravo hrbtenico na dolgi rok. Enako velja za druge stole in tudi ostalo pohištvo, ki lahko pri dolgoročni uporabi vpliva na zdravje.