AED defibrilatorji

Defibrilatorji so naprave, ki jih vse pogosteje srečujemo na javnih mestih. To so namreč zelo pomembne naprave, s katerimi lahko uspešno posredujemo v primeru srčnega zastoja. Ker pa je treba na težave s srcem odgovoriti takoj, morajo biti defibrilatorji na voljo povsod tam, kjer lahko pričakujemo tveganje za srčni zastoj. Ta težava je relativno pogosta in se v Sloveniji pojavlja vsakodnevno, zato so defibrilatorji nameščeni predvsem na javnih mestih, v šolah in drugih ustanovah ter povsod tam, kjer se redno zbira večje število ljudi. Defibrilatorji imajo pomembno nalogo, na katero morajo biti dobro pripravljeni.

Predvsem je pomembno, da je AED defibrilator res na voljo, ko ga potrebujemo. Ker je za AED cena relativno visoka, si naprave ne moremo preprosto kupiti in jo nositi povsod s seboj. Med kupci so večinoma občine in društva, ki lahko takšno opremo kupijo in ponudijo v javno rabo. Ponekod je pokritost z defibrilatorji zelo dobra in lahko pričakujemo, da bomo imeli vedno enostaven dostop do najbližje naprave, drugod pa bo treba najbližji AED poiskati, morda ne bo zelo blizu. To velja predvsem za manjša naselja na podeželju. V mnogih primerih vseeno lahko pričakujemo, da bo defibrilator na voljo, saj je za AED cena navsezadnje lahko dovolj ugodna za kupce, kot so občine, naprave pa so premišljeno nameščene na vidno mesto in lepo označene. 

V primeru srčnega zastoja je pomembno, da znamo ustrezno posredovati. Pri nakupu naprave lahko za AED cena že vključuje izobraževanje in usposabljanje, seveda pa je pametno, da se vsak potencialni uporabnik sam pozanima o postopku uporabe. Najprej bo treba znati prepoznati simptome srčnega zastoja in posredovati tudi v primeru, da gre za kakšne druge težave. AED je praviloma uporaben le pri srčnem zastoju, a naprava lahko sama prepozna, če so električni impulzi potrebni ali ne, zato ni bojazni, da bi z uporabo defibrilatorja škodili.