Inox dimniki so lahko priključeni na več kurišč

Inox dimniki so izredno dobri in kvalitetni. Pomembna informacija za vse, ki trenutno kupujejo in izdelujejo svoj novi dimnik je ta, da je lahko en dimnik priključen tudi na več kurišč. Seveda pa morajo biti vse uporabljena kurišča, ki so priključena na isti dimnik enaka. To pomeni, da morajo imeti enak princip delovanja. Nikakor ne smemo na isti dimnik priključiti peči na trdo goriva in peči na kurilno olje. 

Inox dimniki ki potekajo v eni vertikali so tako lahko priključeni na največ tri atmosferske peči, ki delujejo na primer na trda goriva. Vsaka izmed peči ima pri delovanju lahko največ 30kW moči. Torej skupna moč vseh treh peči ne sme presegati 90kW. Pri tem moramo biti pozorni tudi na razdaljo med priključkom, ki je postavljen najnižje v hiši in med tistim, ki je postavljen najvišje v našem domu. Razdalja med njima namreč ne sme presegati 6,5 metra. 

Inox dimniki morajo biti v takem primeru, ko imamo torej nanj priključenih več peči tudi ustrezno veliki. Strokovnjaki nam bodo natančno izračunali, kolikšen premer bo moral imeti naš novi dimnik. 

 

Dimnik mora biti ustrezno visok

Dimnik, ki nam ga izdelajo strokovnjaki ali pa tisti, ki ga bomo izdelali sami, mora biti dovolj visok. Nikakor ne smemo izdelati premajhnega dimnika, saj takšen dimnik ne bo dobro deloval. Njegova najmanjša višina mora meriti 4 metre. Pomembno je vedeti, da se višina dimnika meri od priključka peči na dimnik, pa vse do najvišje točke na dimniku. 

Dimnik je v večini primerov še višji. Pri zbirnih dimnikih, na katere so navadno priključene peči na trda goriva, mora biti višina še višja. Meriti mora vsaj 5 metrov. Pri odprtih kaminih pa so drugačna pravila. Tudi tu moramo upoštevati najmanjšo dovoljeno višino. Tu mora biti dimnik visok vsaj 4,5 metra.