Kaj vse potrebujemo za supanje?

Čeprav gre na prvi pogled za precej enostavno rekreativno aktivnost, se bo treba za supanje opremiti z nekaterimi ključnimi kosi opreme, brez katerih pač ne bo šlo. Tisti, ki se ne nameravajo posvečati izbiri pravih izdelkov in iščejo bolj preprosto sprostitev ob morju, naj raje ostanejo pri plavanju – ne le, da potrebujemo vso potrebno opremo, temveč je ta tudi relativno draga in nakup ni tako trivialen.

SUP deske

SUP pomeni v poslovenjenem povzetku stoječe veslanje na deski, torej bo en izmed ključnih pripomočkov prav deska. Ta bistveno odloča o celotni izkušnji, zato zahteva pri izbiri največ pozornosti. V večini gre za napihljive deske, ki so dokaj preproste za uporabo, morda kar univerzalne za širok spekter uporabnikov z različnimi potrebami. Na voljo pa so tudi naprednejše različice, med drugim tudi takšne, ki jih ni mogoče enostavno napihniti ali izprazniti, saj so izdelane iz karbonskih vlaken in drugih rigidnih materialov. To so deske, namenjene akrobacijam ali hitrostnim tekmovanjem.

SUP vesla

Glede na to, da gre za veslanje, brez vesla pač ne bo šlo. Tudi SUP vesla so pogosto kar univerzalna, pravzaprav še bolj kot deske. Čeprav imamo na izbiro velo vrsto vesel v trgovinah s supi, lahko pogosto uporabimo tudi kakšna druga vesla, ki v izhodišču niso namenjena prav temu namenu. Res pa je, da morajo biti SUP vesla nekoliko daljša in dovolj trda, da omogočajo učinkovito stoječe veslanje. Mnoga vesla, ki jih uporabljamo za veslanje sede, torej ne pridejo v poštev za supanje. Ker pa je veslo pogosto že priloženo deski, izbira oziroma nakup običajno sploh ni problem.

Druga oprema

Deska in veslo načeloma zadostujeta za supanje, dobro pa je, da nabavimo še tlačilko za napihljiv sup, morda torbo za pospravljanje in prenašanje, kakšno rezervno veslo, pa tudi oblačila in drugo opremo za rekreacijo na vodi.