Kmetijska mehanizacija za delo na zahtevnih terenih

Sodobna kmetijska mehanizacija zmore marsikaj, a vseeno ima nekatere pomanjkljivosti – večinoma je oprema namenjena uporabi na urejenih ravnih površinah ter zahteva prav posebno podlago za učinkovito delo. Na zahtevnejših terenih se izkaže za precej neuporabno ali pa rezultati niso tako dobri, kot bi bili lahko. Na srečo imamo pogosto na voljo nekatere posebne rešitve, ki so lahko v takšnih okoliščinah prav tako učinkovite.

Zahtevnejši tereni predstavljajo različne ovire za običajno mehanizacijo. Lahko gre za neugodno podlago, na primer zbito zemljo, na kateri ne moremo učinkovito uporabljati mehanizacije za obdelavo rahle prsti. V tem primeru je prava rešitev podrahljač, ki se zelo izkaže na zahtevnem terenu te vrste. Gre za učinkovito napravo za rahljanje zemlje, ki vrhnjo plast prsti uspešno pripravi na nadaljnjo obdelavo. Podrahljač je nujen pripomoček na kmetijah, ki imajo težave z zbito zemljo na svojih parcelah, saj ta problem zelo elegantno reši, hkrati pa z rahljanjem zemlje izboljša tudi sestavo in zračnost prsti, posledično ponuja boljši izkoristek in boljše rezultate. Seveda pa je treba za najboljšo izkušnjo izbrati dober podrahljač, predvsem mora biti mehanizacija prilagojena dimenzijam, s katerimi imamo opravka.

Seveda pa so lahko zahtevnejši tereni tudi drugačne vrste, predvsem gre tu za strme naklone, ki jim običajna kmetijska mehanizacija ne bo kos. Morda lahko v ta namen uporabimo kakšne prilagojene naprave, včasih pa si lahko pomagamo tudi z lastno spretnostjo in z uporabo mehanizacije, ki sicer ni prilagojena tem namenom. Nenazadnje lahko tudi z običajno mehanizacijo zapeljemo na strm klanec, a to prinaša posebno tveganje in verjetno tudi ne bo ponudilo dobrih rezultatov. Na voljo je kmetijska mehanizacija za takšne podvige, ki pa običajno vseeno zahtevajo precej več dela in ponudijo nekoliko slabše rezultate. Pogosto je smiselno zahtevne terene preprosto porabiti za kak drug namen in bolje izkoristiti bolj ugodne površine.