Ricinusovo olje za naravno nego kože

Za nego kože imamo na voljo celo vrsto različnih sredstev, med katerimi izbiramo. Ni nujno, da bomo z vsemi tudi zadovoljni, saj je koža lahko precej občutljiva in se ne odziva dobro na različne materiale in sestavine kozmetičnih izdelkov. Ravno zato je pametno, da se odločimo za naravna sredstva, ki prinašajo koristna hranila in nimajo škodljivih dodatkov.

Zanimivo je, da je dobra izbira lahko ricinusovo olje – ricinus je namreč strupena rastlina, ki se uporablja tudi kot strup in ima lahko smrtonosen učinek. Na srečo pa je možno povsem varno pridobivati prečiščeno olje, ki je za človeško telo blagodejno. Na ta način dobimo koristno naravno sredstvo, ki nam pomaga pri vzdrževanju zdrave, napete in sijoče kože. Ima namreč nekatere dobrodošle sestavine, ki jih koža potrebuje, dobro pa se ricinusovo olje kombinira tudi z drugimi sredstvi.

Med naravnimi izdelki za ta namen imamo sicer kar dosti izbire, nenazadnje se odločamo tako med kozmetiko kot med prehrano, nekateri izdelki lahko ustrezajo obema funkcijama. Glavno je, da telesu zagotovimo ključna hranila, ki jih potrebuje za nemoteno obnavljanje kože. Za ta namen se recimo uporablja tudi olje črne kumine, ki je nasploh priljubljeno sredstvo za pomoč pri delovanju telesa.

Kako nam pomaga ricinusovo olje?

Če se osredotočimo na ricinusovo olje, bomo gotovo takoj prepoznali velik potencial, ki ga imajo njegove sestavine za nego kože. Koža je največji organ telesa, hkrati pa je tudi najbolj izpostavljena neugodnim vplivom iz okolja. To pomeni, da bo hitro pokazala znake obremenitev in obrabe, tudi znake staranja. Zanjo je treba dobro skrbeti, na srečo so hitro vidni tudi učinki pravilne nege.

Ricinusovo olje se pridobiva iz strupene rastline, a je za telo zelo koristno

Običajno se uporablja ricinusovo olje kot kozmetično sredstvo, ki prinaša koži nekatera ključna hranila. Koža za normalno obnavljanje potrebuje različne snovi, ki jih telo proizvaja samo ali pridobiva iz prehrane, lahko pa jih izkoristimo tudi s pomočjo kozmetičnih sredstev. Olje iz ricinusa ima zelo ustrezno sestavo, ponuja ugodno kombinacijo maščobnih kislin, zato ima dober učinek na kožo. 

S hranili iz ricinusovega olja običajno negujemo suho in razdraženo kožo, predvsem občutljivo kožo, ki ne dopušča uporabe kakšnih agresivnih sintetičnih sredstev. Včasih pa se priporoča ricinusovo olje tudi za mastno kožo, kjer pričakujemo še bolj prepričljive učinke. Uporabljamo ga lahko v različnih tretmajih, ki kličejo po uporabi dodatnih hranil, seveda pa tudi samostojno.

Zanimive so nekatere kombinacije, s katerimi dosežemo posebej posrečene učinke. Omenili smo olje črne kumine, a na voljo so še druga sredstva, ki se lahko zelo dobro obnesejo pri negi kože, sploh če se srečujemo s posebnimi težavami.

Ricinusovo olje ter druga negovalna sredstva

Tako se recimo lahko ricinusovo olje kombinira z drugimi naravnimi sredstvi, včasih pa najdemo tudi kakšna sintetična sredstva, ki so prav tako primerna za uspešno reševanje raznih težav s kožo. Ne moremo pričakovati, da bomo vse opravili s preventivo in blagimi hranilnimi sredstvi, lahko pa kar dosti naredimo že z osnovnimi sredstvi za zdravo kožo. Tu nam priskoči na pomoč recimo Ribodermin, ki je zelo zanimiva izbira.

Ricinusovo olje je le ena izmed domiselnih možnosti za nego kože in las

To je mazilo, osnovano na ribjih maščobah. Tudi to so koristne snovi za kožo in za človeško telo nasploh, sploh tista hranila, ki jih ne dobimo v prehrani. Zato se učinkovita sredstva pogosto uporabljajo v primeru kakšnih težav s kožo. Posebej učinkovit je Ribodermin za negovanje kakšnih ran, opeklin in drugih poškodb. Omogoča hitro obnavljanje in celovito regeneracijo kože, obenem blaži morebitne znake teh poškodb in zavira razvoj dodatnih težav. Pričakujemo odličen učinek tudi v kombinaciji z drugimi naravnimi sredstvi, kot je ricinusovo olje, sploh če imamo dobro načrtovan tretma za nego kože in za morebitne poškodbe.

Ricinusovo olje dopolnjuje naravno obnavljanje kože

Za zdravo obnavljanje kože ne potrebujemo posebnih kozmetičnih sredstev, za to skrbi telo. Pri tem uporablja kolagen, to so beljakovine, ki gradijo večino telesnih tkiv, še posebej tkiva, ki se hitro obnavljajo in so precej obremenjena. Kolagen telo samo proizvaja iz hranil, ki jih vnesemo s prehrano. Lahko pa zalogo tudi dopolnimo, kar nam omogoča kolagen shot dopolnilo. To je zelo priporočljiva izbira za tiste, ki opazijo upadanje naravne proizvodnje kolagena po 30. letu starosti, včasih se prvi znaki staranja pokažejo že prej. 

Telo kolagena ne more proizvajati samo v zadostni količini, le v mladosti računamo na to, zato tudi vidimo hitro rast in sprotno obnavljanje telesnih tkiv, bujne lase in napeto kožo. Kasneje pa moramo sami poskrbeti za to, da ima telo na razpolago vsa potrebna hranila. Tu se uporablja recimo ricinusovo olje za neposredno nego kože, ki potrebuje hranila in hidracijo. Za pomoč naravnim procesom v telesu pa uporabimo kolagen shot, ki prinaša dodatno zalogo kolagena in spodbudi naravno obnavljanje telesnih tkiv, predvsem kože in las.

Takšne rešitve so lahko zelo učinkovite, če jih znamo dobro izkoristiti. V vsakem primeru pa imamo gotovo na voljo prava sredstva, ki nam ponujajo takšne učinke. Kar dosti izbire je že na področju naravne kozmetike, kot je ricinusovo olje, še večji potencial imajo lahko koristna prehranska dopolnila.