Stavbne konstrukcije iz lepljenega lesa

Les je material, ki je s človekom neposredno povezan že več sto tisočletij. Ker ga je v naravi zelo veliko, so ga ljudje že zelo zgodaj začeli uporabljati. Njegova sestava omogoča izdelavo in uporabo tako težkih konstrukcij, ki morajo prenašati težo in so prvenstveno namenjene za praktični namen, kot tudi manjših umetelnih izdelkov, kjer pride do izraza estetska vrednost lesa. Različne vrste lesa omogočajo bogato variacijo možnih kombinacij. To velja tako za estetske izdelke, kot tudi funkcionalen les, kjer se izkoriščajo različne mehanske lastnosti posameznih vrst lesa.

V današnjem času se največ uporablja lepljen les, kar pa je precej splošen pojem. Močna in obstojna lepila, ki so bila razvita v kemijski industriji, omogočajo, da posamezne kose lesa zares močno zlepimo skupaj. Tako lahko ustrezno sestavljen lepljen les prenese še večje obremenitve, kar se zlasti pozna pri dolgih in širokih izdelkih, ki pa imajo glavno ploskev manjše debeline. Take ploskve najdemo v vratih, omarah, mizah in podobnih izdelkih. Poleg tega pa je kvaliteten lepljen les tudi estetsko dovršen, saj se bistveno manj zvija in poka, tanka plast lepila pa ne kazi zunanje podobe izdelkov iz lepljenega lesa. 

Skeletne hiše iz lepljenega lesa so sodobne lesene hiše, ki svojo funkcijo gradijo na preteklih izkušnjah tesarskih mojstrov. Tako v svojem bistvu niso nič novega, saj so učinkoviti načini povezovanja in konstrukcije stavbnega lesa praktično nespremenjeni že dolgo časa. Vseeno pa skeletne hiše iz tovrstnega lesa odlikuje izjemno dolga življenjska doba. Tramovi in drugi konstrukcijski elementi iz lepljenega lesa se ne zvijajo in ne pokajo. Tako imajo skeletne hiše ogrodje, ki je že v osnovi primerno tudi za fino obdelavo v notranjosti stavbe. Odpornost proti pokanju pa pripomore h temu, da so površinski premazi bistveno bolj obstojni, zunanji vplivi pa nikoli ne pridejo v stik z lesom.