Tehnologija tudi pri zobozdravnikih hitro napreduje

Zdravo in urejeno zobovje je bržkone ena izmed najboljših pridobitev moderne civilizacije. Pred razvojem sodobnega zobozdravstva se je pogosto zgodilo, da je hudo vnetje zoba pomenilo nič manj kot smrt. Ko je zob zbolel, ga je bilo potrebno čimprej izruti, preden se je vnetje razširilo na druge dele telesa. Dandanes imamo na srečo izredno učinkovita sredstva, da zobe rešimo še preden je kakšnega potrebno izruti. 

Kljub temu pa je še posebej pri starejših ljudeh zelo pogosto tako, da v mladosti niso bili deležni prave izobrazbe na področju ustne higiene, tako da so tekomo življenja večino svojih zob izgubili. Na srečo imajo zobozdravniki dandanes ogromno rešitev tudi za to – moderne all on 4 proteze vam omogočijo, da hrano žvečite skoraj tako hitro in učinkovito, kot če bi imeli še vse zdrave zobe. Sistem all on 4 je tako vzdržljiv zato, ker ga s štirimi implantati pritrdijo na čeljust. Take proteze so lahko snemne ali nesnemne: tudi če imamo all on 4 protezo z vijaki pritrjeno na čeljust, so ti vijaki lahko takšni, da protezo po potrebi odpnemo iz čeljusti. 

Uravnajte svoje zobe brez nadležnih zvezdic

Ena izmed boljših pridobitev v arsenalu zobozdravnikov in ortodontov je v zadnjih letih tudi zelo popularen zobni aparat invisalign. Prednost takšnega zobnega aparata je, kot nakazuje že njegovo ime (invisible – neviden, align – uravnati), da nam uravna zobe v ustih, ne da bi se sploh videlo, da nosimo zobni aparat. Na žalost se z invisalign zobnim aparatom ne da uravnati huje ukrivljenih zob, slabost pa je tudi to, da običajno traja nekaj dlje časa, kot če bi zobe uravnavali z običajnim zobnim aparatom. Invisalign pa je še posebej priljubljen pri tistih, ki običajnega zobnega aparata ne morejo nositi zaradi narave njihovega dela, kot so na primer športniki, igralci ali pevci.