Ugodno talno ogrevanje

Talno ogrevanje je zelo priljubljena izbira, saj ima mnoge prednosti. Dosežemo lahko odlične učinke v različnih prostorih, pravzaprav lahko v skoraj vsakem primeru pričakujemo boljšo izkušnjo kot jo recimo ponuja radiatorsko ogrevanje. Talno gretje namreč toploto lepše razporedi po prostoru in že pri nižjih temperaturah zagotovi udobje in toplino. Ne potrebuje veliko energije, gre za nizkotemperaturni sistem, ki posledično ponuja tudi izjemen izkoristek. Tako je za talno gretje cena zelo ugodna, najprej že ob nakupu in vgradnji opreme, predvsem pa na dolgi rok.

Najnižje stroške lahko pričakujemo, če talno ogrevanje napajamo s toplotno črpalko. V tem primeru je med dolgoročnimi stroški le servis toplotnih črpalk, nekaj malega pa bo porabe električne energije za delovanje te naprave. Servis toplotnih črpalk poskrbi za brezhibno delovanje opreme, ki pridobiva energijo za ogrevanje iz okolja, torej ne zahteva dragih goriv. Samo ogrevanje je pravzaprav brezplačno, zaradi prednosti talnega ogrevanja pa tudi zelo zmogljivo in zanesljivo. Na dolgi rok moramo poskrbeti le za servis toplotnih črpalk in pokriti stroške električne energije, ki jo porablja črpalka, vse ostalo pa predstavlja znaten prihranek v primerjavi s porabo in stroški alternativnih ogrevalnih sistemov. Takšna kombinacija je daleč najbolj ugodna, saj bo za talno gretje cena na dolgi rok praktično zanemarljiva.

Poznamo pa nekatere alternative, ki lahko v krajšem časovnem obdobju predstavljajo veliko bolj smiselno izbiro. To je predvsem električno talno gretje, cena je v tem primeru v izhodišču bistveno nižja od stroškov ogrevalnega sistema s toplotno črpalko. Za električno ogrevanje ne potrebujemo drage opreme, sama grelna telesa so zelo ugodna in tudi enostavna za montažo, povežemo pa jih le z električnim omrežjem. Izhodiščni stroški so minimalni, medtem ko bo treba za toplotno črpalko pripraviti znatno investicijo. Poleg tega je tudi električno ogrevanje zelo učinkovito in ugodno, zato toplotne črpalke vsaj kakšno desetletje s svojim izkoristkom ne bodo uspele v celoti pokriti razlike.