Zdravljenje raznih motenj preko psihoterapije

Težave z mentalnim zdravjem so dandanes zelo pogoste v vseh delih sveta. Prevladujejo predvsem razvite države, vendar to predvsem zato, ker imajo bolj razvito zdravstvo. Dejansko ni nihče imun na depresijo, anksioznost in druge težave, ki se lahko pojavijo. Je pa res, da do njih privedejo številni okolijski, genetski in drugih dejavniki, ki jih ni vedno mogoče predvideti. Za zdravljenje vseh mentalnih težav je najboljša psihoterapija. Deluje po principu iskrenega pogovora in iskanja rešitev pacienta in psihoterapevta. Uspešnost je izredno visoka tudi v primeru, ko se omenjene terapije udeleži manjša ali večja skupina ljudi, ki potrebujejo pomoč.

Pogovorne seje terapije s psihoterapevtom

Veliko ljudi si še dandanes ne zna predstavljati, kako poteka seja psihoterapije. Najbolj razširjena oblika je preko pogovora s psihoterapevtom. Ta trpečemu posamezniku, na prijeten in strokoven način, postavlja razna vprašanja. Preko odgovorov si izkušen psihoterapevt izoblikuje sliko o težavah, osebnostnih lastnostih in drugih elementih človeka s katerim se pogovarja. To mu omogoča, da poišče rešitve in dokaze o rešitvah skupaj s svojim pacientom.

moški se sooča s problemi
Poiščite svoje težave in se jih znebite, lahko tudi s pomočjo psihoterapevta

Posamične seje psihoterapije potekajo ena na ena. Mogoče pa je tudi, da se jo udeležijo pari, celotna družina ali določen krog ljudi. Ko se gre za družino, so pogosto v pogovor vključeni tudi otroci. Zaupanje pa je ključna lastnost med psihoterapevtom in človekom s katerim se pogovarja. Samo tako je mogoče priti do konkretnih sklepov in zaključkov, ki bodo pozitivno pripomogli k boljšemu zdravju trpečega človeka.

Skupinska terapija je zelo pogosta

Nekatere seje pogovora s psihoterapevtom potekajo v skupini. Ljudje v skupini so lahko izbrani iz določenega kroga prijateljev, družine ali pa so popolni neznanci. Pogosto je skupinska terapija izredno učinkovita, saj omogoča posameznikom vpogled v dejansko resnico, da ne izkušajo težav sami. S tem znanjem morda lažje prebrodijo svoje težave, tvorijo nova prijateljstva in druge pozitivne socialne interakcije. Na ta način se pogosto pospeši proces zdravljenja za določene posameznike, kot tudi izboljša interakcija med samim terapevtom in posameznimi člani skupine.

Nezavedna mentalna stanja

Vsak človek ima številna nezavedna mentalna stanja, ki jih težko ali pa sploh ne more nadzorovati. Delujejo nekako samodejno in so posledica okolja v katerem živimo, genetike ter drugih elementov. Znani Avstrijski psihiater po imenu Sigmund Freud je pomagal ustvariti besedo psihoanalitika. To je veja znanosti in tudi načina zdravljenja mentalnih problemov na precej zanimiv način. Deluje tako, da psihoanalitik posluša pacientove želje, strahove, sanje in fantazije. Med tem pa išče različne ponavljajoče se vzorce, ki nakazujejo problem. Pogosto so to strahovi zapuščanja, nemoč vpliva na dano situacijo, neizražene želje ipd.

Psihoanalitika izpostavlja delovanje podzavesti

Podzavest pri vsakem človeku igra zelo pomembno vlogo. Pogosto je kot nevidni sloj programskega jezika v računalniku, ki nam omogoča, da brez težav tipkamo po tipkovnici, odpiramo elektronsko pošto ipd. Kode, ki se izvaja v ozadju pa ne vidimo. Enako velja za človeški um, saj tudi sam človek se pogosto ne zaveda, kako deluje njegova ali njena podzavest.

iskanje psihoterapevta online
Pomoč psihoterapevta lahko poiščete tudi na daljavo

Psihoterapevt lahko preko navadnega in sproščenega pogovora izve veliko o osebi s katero se pogovarja. Seveda pa je veliko bolj razkrivajoče, če oseba zaupa svoje fantazije in druge globoko zakoreninjene ideje, čustva in elemente, ne da bi ga terapevt pri tem obsojal. To pa je specialiteta s katero se ukvarja psihoanalitika, ki je posebna veja znanosti psihoterapije.

Psihodinamična skupinska terapija

Psihodinamična terapija se pogosto izvaja ena na ena. V nekaterih primerih pa je prisotna cela skupina ljudi. Terapevt se morda ne bo uspel osredotočiti na vse udeležence v skupini, vendar je dovolj, da vsi udeleženci opazijo, kaj se dogaja. V tem primeru je skupinska terapija vodena s strani enega ali več terapevtov. Člani skupine pa imajo zelo podobne težave, kot so depresija, anksioznost, odvisna osebnostna motnja ipd.

Omenjen način pogovora in zdravljenja je dokaj nov način, kako se soočiti s strahovi, pomankanjem moči, žalostjo, odvisnostjo in drugimi negativnimi vedenji ter stanji čustev.

Ali psihoterapija deluje brez zdravil?

Večinoma je popolnoma zadovoljivo, da se težave osebe razkrijejo preko pogovora. Psihoterapevt pa ji bo poizkušal ustvariti orodja s katerimi se bo lažje srečevala s svojimi izzivi. V večini primerov ni potrebe po zdravilih pri psihoterapiji. Je pa res, da v primeru nekaterih izrednih čustvenih stanj anksioznosti, depresije ipd., so potrebna zdravila, da se lahko pogovor normalno odvija.

Moderni psihoterapevti so strokovnjaki na področju zdravljenja različnih mentalnih bolezni. Uspešnost zdravljenja je zelo visoka, saj pogosto trpeč posameznik potrebuje le drugačno perspektivno na svoje življenje in težave. Ključno pa je seveda, da je med terapevtom in osebo, ki se zdravi, močno zaupanje. S tem se poveča hitrost okrevanja in lajšanja negativnih čustvenih stanj in drugih mentalnih motenj. To pa pomeni, da depresiven, anksiozen ali drugače trpeč posameznik čuti hitro olajšanje in se počuti bolje že po prvi seji terapije.