Zobni aparat je rešitev za nepravilno izraščene zobe

Nepravilno izraščanje zob pesti mnogo ljudi, ne glede na to ali so otroci, mladostniki ali odrasli. Razveseljiva novica pa je, da se jih lahko poravna v katerem koli starostnem obdobju in za to ni nikoli prepozno. Danes so vam za poravnavo zob na voljo različni zobni aparati, ki jih izbere zdravnik ortodont glede na vaše nepravilnosti v ustni votlini. Najpogosteje se odločajo za fiksni žični zobni aparat, vedno bolj pa so priljubljeni tudi nevidni zobni aparati oziroma opornice.

Za uspešno terapijo je seveda potreben posvet z ortodontom, ki natančno pr3egleda ustno votlino in odvzame odtis zobnega loka na podlagi katerega se natančno določi stopnjo nepravilnosti v izraščanju zob. Na podlagi tega se določi najbolj primeren zobni aparat. Žični zobni aparati so fiksni in se jih ob rednih ortodontskih pregledih postopoma zateguje, nevidni zobni aparati pa so snemljivi in so tudi bolj udobni za nošenje.

Paradontoza je zahrbtna in nevarna bolezen

Nepravilna ali slaba ustna higiena se lahko hitro začne odražati na obzobnih tkivih v ustni votlini, kar povzroči rana vnetja. Prvi simptomi so krvavenje od ščetkanju zob in boleče dlesni. Ne smemo pozabiti, da so to le blažji simptomi vnetja dlesni, ki se lahko hitro razvije v bolezen obzobnih tkiv, in ji pravimo paradontoza. Gre za zahrbtno in nevarno bolezen, ki jo je potrebno zdraviti pod budnim očesom zobozdravnika.

Paradontoza najpogosteje nastane zaradi nabiranja bakterij v obzobnih žepkih, ki sčasoma mineralizirajo in se spremenijo v zobni kamen. Ta je idealno gojišče za bakterije, dodatna težava pa je, da ga ne morete odstraniti sami. do vnetja dlesni lahko tako pride že v nekaj dneh po tem, ko opustimo ustrezno ustno higieno. Ljudje se vse premalo zavedajo posledic paradontoze. Med najpogostejšimi je seveda izpadanje zob, ki jih je potrebno potem ustrezno nadomestiti z zobnimi vsadki, mostički ali protezami.