Materiali za pakiranje živil

Pakiranje živil, naj bo ročno v domačem gospodinjstvu ali strojno v industriji, mora biti predvsem varno in učinkovito. Namen embalaže je prav ta, da zagotavlja varno okolje za shranjevanje živil, zato je treba v prvi vrsti poskrbeti, da pridejo v stik s hrano le tisti materiali, ki ne bodo pustili škodljivih posledic.

Čeprav se v nekaterih primerih za pakiranje živil uporabljajo naravni materiali, je večinoma bolj smiselno uporabiti umetne mase. To dokazujejo recimo vakumske vrečke zaživila ki predstavljajo priljubljeno izbiro za tovrstno pakiranje.

Vakumske vrečke za živila so izdelane iz različnih umetnih mas. Poznamo več ustreznih termoplastov, ki se razlikujejo le v nekaterih manj ključnih lastnostih. V stiku s hrano se odlično izkaže predvsem folija iz polipropilena, pa tudi PET embalaža je zelo priljubljena. Vakumske vrečke za živila pri izbiri materiala sicer postavljajo nekatere pogoje, zaradi katerih ni možno uporabiti kar vsake plastike, ki je primerna za stik z živili.

V drugih primerih pa se zahtevajo od pakirnega materiala druge lastnosti. Stretch folija na primer včasih služi tudi za takšno pakiranje, a mora imeti v primerjavi z vakumskimi vrečkami določeno prednost – mora biti raztegljiva. Stretch folija je med drugim dober primer, da umetni materiali zelo dobro opravljajo svojo vlogo pri pakiranju vseh vrst pakirancev. Na voljo je namreč pestra ponudba materialov z raznolikimi lastnostmi. Stretch folija se resda večinoma uporablja za ovijanje palet in podobnih tovorov, a z uporabo pravih materialov in tehnik izdelave dokazuje, da imamo na tem področju zelo široko izbiro za vsako potrebo.