Najboljši izkupiček pri prodaji podjetja

Če se odločimo podjetje prodati, nam je večinoma v interesu čim višji izkupiček. To velja tako za majhna in celo novonastala podjetja, kot tudi za velike in uveljavljene korporacije, niso pa vedno enaki postopki in opravila, povezana s prodajo oziroma nakupom podjetja.

Morda bi se zdelo, da ima največjo težo kupec podjetja, ki mora opraviti veliko dela pred izvedbo transakcije. A tudi prodajalec je sam odgovoren za to, da ovrednoti svoje podjetje in zna oceniti vsako ponudbo. Za najboljši izkupiček bo treba torej tudi v prodajo nekaj investirati, predvsem pa bo pametno poiskati ustrezno pravno svetovanje, ki lahko pri tem veliko pripomore.

Kakovostno svetovanje s tega področja je lahko vredno zlata, saj se čisto lahko zgodi, da res prinese bistveno višji izkupiček. Ta bo povsem zasenčil tudi stroške tovrstnega poslovnega svetovanja. Pravzaprav lahko pravno svetovanje pri prodaji oziroma nakupu podjetja celo sploh omogoči transakcijo, saj se pogosto pojavljajo določeni zapleti in ovire, ki postopek otežujejo.

Obveznosti pri prodaji podjetja

Prodaja podjetja zahteva veliko pozornosti. Treba se je namreč dobro pripraviti, predvsem pa si ustvariti realno podobo vrednosti podjetja, njegovega premoženja in potenciala. Te podatke pridobimo s podrobno analizo in strokovnim vrednotenjem, za kar običajno koristimo storitve zunanjih strokovnjakov. Je pa pomembno, da imamo na razpolago relevantne podatke, brez katerih bo delo zelo oteženo, pa če imamo še tako celovito poslovno in pravno svetovanje. Nadalje je treba oblikovati prodajno strategijo in analizirati potencialne kupce. To je treba opraviti pravočasno, še preden začnemo sprejemati konkretne ponudbe. Dobro je preučiti morebitna tveganja, ki so prisotna tudi pri teh postopkih.

Vsaka posamezna ponudba zahteva analizo, pogosto pa tudi pogajanja. Če sta obe stranki zadovoljni, pa bo treba seveda poskrbeti za izpeljavo transakcije in zaključitev postopka, s čimer je prodaja podjetja uspešno opravljena. Jasno je, da bodo vsi postopki bistveno lažji, če jih zaupamo usposobljenim in izkušenim strokovnjakom.