Pravi material za vsako situacijo

V industriji je izbira pravega materiala vedno ključnega pomena. Izbire je veliko, saj se lastnosti mnogih materialov prekrivajo, tako da poznamo veliko vsestranskih opcij, med katerimi so v določenih primerih razlike minimalne. Pogosto pa pride tudi do izziva, ki ga postavljajo zelo zahtevne potrebe – v takšnih primerih ni več ustrezen prav vsak material, temveč bo treba najti rešitev, ki bo ugodila specifični situaciji.

Vsestranske plastike

Med umetnimi masami najdemo veliko takšnih, ki so zelo uporabne za vse vrste izdelkov. Polipropilen je na primer en izmed takšnih. Polipropilen oziroma PP je ena izmed najbolj uporabljanih plastik, saj ima dobre lastnosti in ustreza zelo raznolikim potrebam. Gre za trdo plastiko z visoko mehansko trdnostjo in dobro kemično odpornostjo ter drugimi odlikami. Je pa polipropilen uporaben le v razmeroma ozkem temperaturnem razponu od 5 do 100 stopinj Celzija.

Podobne lastnosti imajo druge priljubljene plastike, na primer PVC in PE. Malenkostne razlike pomenijo, da te plastike dobro zapolnijo tudi niše, ki jih ena vrsta ne pokriva.

Vsestranske gume

Tudi gume nudijo veliko izbire. Med bolj znanimi je silikon, ki ima odlične lastnosti, kot nalašč za uporabo v gradbeništvu in industriji. Silikon guma je zelo dobro odporna na vremenske dejavnike in uporabna v širokem temperaturnem razponu, zato se uporablja tudi v zahtevnejših razmerah. Določene lastnosti tej gumi omogočajo uporabo v zelo specifičnih situacijah, je pa silikon seveda precej vsestranski.

Druge tehnične gume ciljajo na drugačne situacije. Nekatere so na primer posebej prilagojene za stik s hrano ali z drugimi kemičnimi snovmi.