Svetlobne kupole ali trakovi?

Če se odločamo za izdelavo svetlobnika, imamo na voljo kupole in trakove, morda pa še kakšne domiselne rešitve. Katero možnost izbrati? V končni fazi je veliko odvisno od osebnega okusa, čeprav obstajajo določene situacije, v katerih ima ena ali druga opcija velike prednosti.

Prednosti svetlobnih trakov

Svetlobni trakovi se seveda odlično obnesejo na dolgih in podolgovatih prostorih, torej so kot nalašč za hodnike. Poleg tega polikarbonat plošče omogočajo, da na dokaj enostaven način pokrijemo večje površine, kar je odlično za osvetljevanje večjih prostorov, na primer dvoran in hal. Prav polikarbonat plošče z enostavnim sestavljanjem omogočajo hitro in cenovno ugodno izdelavo svetlobnih trakov. Že načrtovanje ni posebej komplicirano. V končni fazi pa je pomembno predvsem to, da je svetlobnik učinkovit. Seveda polikarbonat plošče niso edini material, možno je izbrati tudi elemente iz drugih materialov.

Prednosti svetlobnih kupol

Tudi kupole imajo svoje prednosti. Za manjše prostore so bolj učinkovite in pogosto tudi bolj elegantna rešitev. Posebna prednost kupol pa je v tem, da jih lahko enostavno opremimo z mehanizmi, ki dodajo določene zaželene funkcionalnosti. Svetlobne kupole lahko služijo tudi učinkovitemu pasivnemu prezračevanju, kot tudi v primeru požara za naravno odvajanje dima in toplote.

V mnogih primerih so prednosti svetlobnih trakov in kupol precej izenačene. Če ni posebnih zahtev, zaradi katerih bi preferirali eno opcijo ali drugo, se morda lahko odločamo tudi na podlagi ponudbe in cen lokalnih mojstrov. Čisto možno pa je, da bo v končni fazi odločal osebni okus, saj posebnih razlik med različnimi svetlobniki v mnogih primerih preprosto ni.