Termoplasti so razširjena uporabna masa

Termoplasti so mase, ki so po svetu zelo razširjene. Znani so tudi po reciklaži. To v praksi pomeni, da jih lahko večkrat predelamo, pa so še vedno uporabni za marsikaj. V šoli so nas naučili, da so termoplasti linearno razvejani polimeri, ki se pogosto predelujejo pri povišani temperaturi. Pri visokih temperaturah polimer postane tekoč in tako primeren za brizganje. Ko se ohladi, talina otrdi ter je povsem enake oblike.

Termoplasti se predelujejo tudi s tehnologijo brizganja

Za njih je značilna predelava. Na našem področju se predelujejo predvsem s tehnologijo brizganja, pihanja ter stiskanja. V vsakodnevnem življenju pa se najpogosteje srečujemo z več vrstami termoplastov. V ospredju so PVC, PA, ABS in še drugi.

EPDM guma in njene lastnosti

EPDM guma je vrsta gume, za katero je značilno, da je odporna na vodo, zavorne tekočine, alkalije ter tudi razredčene kisline. Prav tako je odporna na vremenske vplive. EPDM guma je prav tako zadovoljiva v stiku z olji ter mastmi, ki so mineralne narave. Obenem pa tudi z močnimi mineralnimi kislinami ter hidravlično tekočino.

Tovrstna guma se uporablja v gradbeništvu, avtomobilski industriji ter elektrotehniki. Ta izjemna uporabnost gume te vrste ji prav zagotovo omogočajo njene lastnosti. Odporna je tudi proti staranju, ima dobro UV obstojnost, primerna je za zunanjo uporabo, ima širok barvni spekter ter dobre mehanske lastnosti.

Mnogi materiali nam omogočijo, da je naše življenje bolj kvalitetno, predvsem pa tudi lažje. Zagotovo je med njimi tudi plastika, ki se pojavlja v številnih različicah. Odlikovana je po izjemnih lastnostih.