Zakaj so večji kripto rudarji na poti v Quebec?

Kanadski ponudnik električne energije Hydro-Quebec bi lahko povečal stopnjo cene energije za podjetja, ki se ukvarjajo z rudarjenjem kripto valut, kot posledica priliva novih rudarjev v upanju, da bodo izkoristili ugodne cene elektrike.

Kot je dejal predstavnik Marc-Antonie Pouliot za CTV News Montreal, se je več kot 100 kripto rudarskih podjetij obrnilo na Hydro-Quebec, nekateri pa so se že udomačili v okolici. Kot posebnost, je dejal  Pouliot, nekatere izmed teh kripto rudarskih podjetiij porabijo več kot 20x moči, ki je potrebna za montrealski športni in zabavni kompleks, The Bell Center.

” En takšen projekt ni problem, zdaj pa govorimo o stotinah projektov,” je dejal Pouliot.

Kot je prejšnji mesec poročal CoinDesk, je Hydro-Quebec najprej poskušal v pokrajino privabiti velika tehnološka podjetja s svojimi nizkimi cenami, vendar sta poceni energija in hladno vreme  – faktorja za idealno ohranjanje opreme za kripto rudarjenje, pritegnila tudi rudarske družbe.

Kot je Pouliot omenil, ima Hydro-Quebec presežek energije, zaradi česar so kripto rudarji tudi “zanimive stranke”.

Vendar pa je povpraševanje povzročilo, da podjetje razmišlja o spremembi stopnje zračunavanja cen, ki bi bila specifična za industrijo. Nekaj,  kar se je v preteklosti izvajalo le v obliki popustov, da bi tako zaščitili svoj presežek energije.

Ta novica prihaja v času, ko nekatere “vročke točke” za kripto rudarjenje razmišljajo o večjih ukrepih, za ustrezno upravljanje porabe energije kripto rudarskih podjetij.

Pred dobrim tednom je islandski zakonodajalec predlagal davek na rudarske družbe, pri čemer navaja, da ne prispevajo dosti k nacionalnim davčnim prihodkom. Država ima tako kot Quebec, obsežne geotermalne vire energije in ponuja hladno podnebje, kar zmanjšuje toplotno moč rudarskih strojev.


V Sloveniji kripto rudarjenje še ni v takšnem razcevtu, imamo pa zagotovo veliko močnih podjetij in podjetnikov na področju kripta. Za možnost nakupa kriptovalut in raznih informacij iz sveta kripta – vse v slovenskem jeziku, pa le obiščite stran Kriptomat.io.