Akumulator za sončno elektrarno

Akumulator je med najpomembnejšimi kosi opreme v sončni elektrarni, morda pa gre kar za najpomembnejšo napravo. Jasno je, da bo treba izbrati kakovosten in zanesljiv izdelek. Ker pa imamo na voljo celo vrsto akumulatorjev, se lahko hitro zgodi, da se odločimo napačno – še posebej, če iščemo ugodno ceno ali pa kakšne bližnjice. Solarni paneli predstavljajo za akumulator prav posebne obremenitve, tem pa morajo biti prilagojene vse komponente takšne elektrarne. Na srečo imamo pri akumulatorjih na voljo zelo dobre rešitve.

Ciklični akumulator

Pomembno je, da je akumulator pripravljen na ciklično polnjenje in praznjenje. Tak je namreč režim, ki ga narekujejo solarni paneli. Sončna elektrarna lahko deluje le preko dneva, ko paneli od sonca prejemajo energijo, v preostalem času pa se zanašamo izključno na akumulator. To pomeni, da se bo akumulator preko dneva polnil, preko noči pa praznil. S stalnimi cikli polnjenja in praznjenja se običajni kislinski akumulatorji, ki jih srečujemo v avtomobilih, ne morejo soočati, saj so prilagojeni drugemu načinu delovanja in jih lahko tovrstne obremenitve hitro uničijo. Specializiran ciklični akumulator pa je kot nalašč za takšno uporabo, tako da bo ponudil vse svoje zmogljivosti brez težav.

Poleg tega ima prilagojen ciklični akumulator tudi mnoge druge prednosti v sončni elektrarni. Pogosto gre za zaprte akumulatorje, ki ne izpuščajo potencialno škodljivih plinov, poleg tega ne zahtevajo vzdrževanja oziroma dolivanja tekočine. To pomeni, da jih lahko tudi enostavno postavimo na svoje mesto, so bolj odporni na vplive okolja in tako naprej. Da bodo lahko solarni paneli kar se da dobro opravljali svoje delo, jim moramo gotovo ponuditi dober akumulator. Ciklični akumulator je logična izbira. V sončnih elektrarnah bo tak akumulator zagotovil najboljše zadovoljstvo, predvsem pa dolgo življenjsko dobo sistema in optimalen izkoristek razpoložljive energije. S temi odlikami bo napreden akumulator brez težav upravičil tudi nekoliko višjo ceno.