Brezskrbno poslovanje s pomočjo pravnih strokovnjakov

Resda je možno podjetje voditi povsem brez zunanje pomoči, na primer če gre za normirano samostojno podjetništvo, a že pri teh in drugih samostojnih podjetnikih ter mikro podjetjih se hitro izkaže, da je pomoč pravnih strokovnjakov nadvse dobrodošla. Tudi pri pridobivanju zaščite intelektualne lastnine. Čeprav določene pravice veljajo samodejno, pri nekaterih oblikah zaščite pa so postopki zelo enostavni, bo seveda veliko lažje, če za to poskrbi strokovnjak.

Največja prednost pravne pomoči na tem področju je ta, da je zaščita res učinkovita. Blagovna znamka na primer ščiti prepoznavne znake, a le na področjih, ki jih navedemo ob prijavi. Kategorije mednarodne klasifikacije se lahko do neke mere prekrivajo in dopuščajo potencial za zlorabe, kar bo pravnik vnaprej preprečil. Poleg tega ima blagovna znamka omejeno veljavo tudi v geografskem smislu, s tem da zaščita v tujini prinaša določene komplikacije – spet se izkaže potreba po strokovnjaku.

Blagovna znamka sodi med enostavnejše oblike zaščite. Še veliko bolj priporočljiv pomočnik je patentni zastopnik, ki pomaga v primeru prijave patenta. Patentni zastopnik je vsekakor zelo dragocen že pred začetkom postopka prijave, saj je treba izum ustrezno specificirati za to, da bo prijava uspešna. Če se prijave patenta lotimo na lastno pest, se lahko že ob najmanjši nepazljivosti zgodi, da bo prijava zavrnjena, kar prinaša dodatne stroške in druge nevšečnosti. Dober patentni zastopnik se bo temu znal izogniti in bo zagotovil uspešno zaščito domislic za zelo ugodno ceno. Glede na to, da je zaščita patenta v Sloveniji dokaj poceni, se vsekakor splača investirati v zastopnika.