Dobrobit avtomobila na površju in pod njim

Dobro vzdrževan avtomobil bo že s svojim izgledom dal vedeti, da ima skrbnega in vestnega lastnika. Le takšni vozniki se namreč posvetijo negovanju avtomobila, saj se zavedajo, da na ta način od svojega jeklenega konjička lahko pričakujejo kar največji izkoristek. Tako na površju karoserije kot pod njo. 

Avtokozmetika

Kozmetični posegi so vsekakor pomembni, saj ne skrbijo le za izgled avtomobila. Vzdrževana karoserija neposredno vpliva na učinkovitost delovanja in zanesljivost vožnje, pa tudi na življenjsko dobo avtomobila. Manjše praske morda niso razlog za paniko, so pa razlog za skrb – predstavljajo namreč šibko točko, ki bo povzročala vedno več trenja in naposled tudi nedosegljivo zatočišče za umazanijo in razne vsiljivce. Težave se tako stopnjujejo, karoserija začne rjaveti, s korozijo pa pride do lukenj in drugih poškodb, ki nikakor niso le estetske. Avtokozmetika ima torej pomembno nalogo, da preventivno prepreči razvoj takšnih težav, v primeru, da že imamo opravka s korozijo in poškodbami pločevine, pa je možno te odpraviti. V poštev pride profesionalna avtokozmetika, nekatere osnovne posege pa lahko opravimo kar sami doma.

Skrb za delovanje motorja

Pod površjem karoserije imamo z vzdrževanjem avtomobila še več dela. Veliko pozornosti zahteva motor, za katerega uporabljamo različna sredstva, ki zagotavljajo optimalno delovanje. To je recimo hladilna tekočina, ki mora biti dobro pripravljena na obremenitve, ki jih bo deležen motor. Hladilna tekočina skrbi za to, da je motor stalno v pripravljenosti in ni grožnje pregrevanja. Tudi v zimskem času je pomembno, da motor deluje pri optimalni temperaturi, mora pa biti na razmere dobro pripravljena tudi hladilna tekočina – ta je prilagojena le za določen temperaturni razpon, zato je treba previdno izbrati pravi izdelek.

Za brezhibno delovanje motorja seveda skrbijo še druga sredstva, ki jih je treba premišljeno izbrati. Nenazadnje smo pozorni tudi na izbiro olja in goriva.