Hlevski ventilatorji povezani z ventilacijskim sistemom

Hlevski ventilatorji so lahko povezani v pravi ventilacijski sistem, ki omogoča idealno ventilacijo in prezračevanje celotnega hleva. Vsak hlev ima točno določeno velikost ventilatorja, glede na veličino celotnega prostora. Večji prostori seveda potrebujejo večje in zmogljivejše ventilatorje, ki bodo brez težav ohranjali svež zrak v hlevu. 

Hlevski ventilatorji, ki je povezan z ventilacijsko cevjo, bo zrak vpihoval v cev in tako bo zrak enakomerno razporejen po celoti dolžini prostora. Tega pri navadnih ventilatorjih ne moremo doseči. Oskrba prostora s svežim zrakom, je tako zagotovljena z dodatnimi odprtinami, ki morajo biti enakomerno razporejene po prostoru. 

Hlevski ventilatorji morajo biti nameščeni tudi v starejših hlevih, kjer jih včasih kmetje sploh niso imeli. S pomočjo ventilatorjev se bo naša živina bolje počutila tudi v izredno vročih dneh in tako ne bo pod stresom, kar je za vsako žival izjemno škodljivo. 

Siliranje z uporabo dodatkov za siliranje

Siliranje koruze ali trave poteka na različen način in zato za vsako potrebujemo različne vrste dodatkov. Za travnato silažo bomo potrebovali silirni konzervans, ki ga bomo uporabili za tretiranje vrhnjega sloja silosa. Vsak paket silirnega konzervansa vsebuje kalijev sorbat in natrijev benzoat. Kupimo lahko pakete, ki vsebujejo 25 kilogramov preparata. To nam bo zadostovalo za 120 kvadratnih metrov površine. 

Siliranje trave lahko poteka tudi z dodatkom za slabo in uvelo travno silažo, ki je nujno potreben takrat, ko imamo travo v slabšem stanju in bi zato lahko dobili slabo kakovost krmila. Nato je tu še dodatek za boljše počutje krav. Ta dodatek bo v silaži pospeševal tvorjenje propilen glikola, ki blagodejno vpliva na živino. 

Siliranje trave je uspešnejše, če med postopkom siliranja dodamo tudi bakterijski dodatek za travno silažo, ki bo preprečeval naknadno segrevanje in bo povečal energetsko vrednost celotne silaže. Na ta način bo silaža še kvalitetnejša in še boljša. Naše krave pa bodo izredno zadovoljne pri prehranjevanju.