Izbira prave kategorije za vozniški izpit

Skorajda vsako vozilo je lahko zelo uporabno prevozno sredstvo, zato pridejo v poštev za vozniški izpit kategorije od A do D, ne le B za osebne avtomobile. Seveda morajo biti pri izbiri kategorije posebej pozoren voznik začetnik, ki namerava pridobiti izpit za tovorna vozila ali potniški prevoz.

Pregled kategorij

Za vozniški izpit kategorije sledijo po črkah abecede on A do D.

Po prvi kategoriji bo povpraševal voznik začetnik, ki želi voziti motor. V kategoriji A namreč najdemo motorje, ki so razvrščeni v štiri razrede – AM, A1, A2 in A. Gre le za delitev glede na zmogljivost oziroma prostornino motorja. AM zajema kolesa z motorjem in lahke štirikolesnike, medtem ko kategorija A vključuje vsa motorna kolesa in trikolesnike. Vmesni kategoriji nudita izbiro za tiste, ki bodo vozili motorje zmernih zmogljivosti.

Daleč najbolj priljubljena kategorija za vozniški izpit je B. Tu namreč najdemo osebne avtomobile, ki veljajo za najpogostejše prevozno sredstvo. Tudi kategorija B se nadalje deli – B1 vključuje štirikolesnike, B vključuje avtomobile do teže 3,5 ton in do 8 potnikov, BE pa dodaja še nekaj svobode pri prevozu tovora.

Bolj zahtevne in manj koriščene so za vozniški izpit kategorije C in D s skupno osmimi podkategorijami. V kategoriji C bo rešitev zase našel voznik začetnik, ki bi rad prevažal tovor, kategorija D pa je namenjena tistim, ki se pripravljajo na prevoz potnikov.

Vsaka kategorija ima svoje zahteve, predvsem glede starosti, pri kateri je možno izpit opravljati, veljajo pa seveda tudi nekateri drugi pogoji, o katerih se je pametno vnaprej pozanimati.