Izolacija za toplo mansardo

Podstrešna stanovanja pridobivajo na popularnosti zlasti v velikih mestih, kjer je stanovanjski problem največji, čeprav postajajo mansarde popularne tudi na periferiji. A naj je podstrešje vseljivo ali ne, se zdi, da gre vedno za najbolj ranljiv del stanovanja kar zadeva toplotni profil. Izolacija poskrbi, da toplota, ki je pribežala iz nižjih nadstropij, ne izpari skozi streho. Razni poliakrilni materiali in steklena volna se v ta namen fiksirajo v strešne elemente po relativno nizkih cenah in izolacija mansarde je s tem pri koncu – povsem enostavno je.

Ekonomično in koristno

Pogosto lastniki večnadstropnih hiš, ki vrhnje segmente oz. sobe oddajajo v najem, skoparijo pri izolaciji podstrešja in raje dobro izolirajo tla posameznih nadstropij v želji, da bi ohranili toploto spodaj, kjer živijo oni. Pri tem seveda ne upoštevajo zlatega pravila, da je prav vsaka plast izolacije v hiši svojevrstno sito, še posebej če je vir ogrevanja lociran v nižjih nadstropjih (radiatorji ali pa klasična peč na drva). Izolacija mansarde bi v tem slučaju občutno znižala tudi toplotno porabo nižjih prostorov, s čimer profitirajo vsi, tako lastniki kot tudi najemniki.

Modra in tudi zelena investicija

V dobi, ko vse več ekspertov opozarja na kvarne efekte, ki jih ima človekovo ravnanje na naravo in okolje širše, lahko svoje k zmanjšanju emisij prispevamo tudi sami in to z boljšo izolacijo življenjskega prostora. Izolacija mansarde optimizira porabo energentov v gospodinjstvu. Dobra izolacija na nek način oblikuje torej tudi zelen in okolju prijaznejši dom.

Kakorkoli obrnemo, je izolacija mansarde dobra investicija. Opravi se lahko na več načinov – interno s prekrivanjem stene in oblaganjem tramov, in zunanje s strašno kritino, pač glede na karakteristike same strehe (naklon, materiali) in želje naročnika. Seveda se lahko vedno poslužimo tudi kombinacije obeh metod za še boljši efekt.