Kdaj najem projekcijskega platna ni potreben

V primeru, da se izposoja projektor, v dodatni ponudbi gotovo najdemo tudi najem projekcijskega platna. Nekateri ponudniki resda že ob projektorju vključijo tudi platno, a to ni pravilo – čisto možno je, da bo treba najem projektorja doplačati, s tem pa se poraja vprašanje, ali bo pripomoček upravičil svojo ceno. V nekaterih primerih se izkaže, da platno ni potrebno za odlično izkušnjo pri projekciji.

Najem platna je povsem nesmiseln seveda za tiste, ki si platno že lastijo. Glede na to, da gre za cenejši kos opreme kot projektor, ni nič nenavadnega, da najdemo lastnika platna, ki pa nima projektorja. Če si izposoja projektor, platna seveda ne bo rabil. Prav tako poseben najem ni potreben, če lahko platno dobimo drugje, na primer, da si ga sposodimo od prijateljev ali pa morda z delovnega mesta. To je lahko enostavna rešitev, ki zniža stroške najema platna, seveda pa pride v poštev le za tiste, ki poznajo koga s platnom.

Tisti, ki imajo pomisleke glede najema platna, večinoma razmišljajo o tem, da bi namesto platna uporabili kar steno ali drugo ravno belo površino. V nekaterih primerih alternativo najemu projekcijskega platna predstavlja kar rjuha. Čeprav platno prinaša dodatne prednosti, ne le ravne bele površine, so morda tudi alternative ustrezna rešitev – če se izposoja projektor za manj zahtevne projekcije, na primer za osebno rabo in kakšen filmski večer, ter bo projiciranje potekalo v dobro zatemnjenem prostoru, bo nalogo platna zadovoljivo opravila tudi bela stena. Kakovost slike resda ne bo povsem optimalna, a bo za mnoge povsem sprejemljiva.