Ključni elementi stanovanjske hiše

Pri gradnji moramo upoštevati vsak detajl, saj se že najmanjša napaka lahko skozi leta uporabe izkaže za usodno. Posebno pozornost pa gre seveda nameniti nekaterim ključnim elementom.

Nosilna konstrukcija

Nosilna konstrukcija hiše je hrbtenica, ki podpira celotno zgradbo. V ta namen se uporabljajo večinoma jeklene in lesene konstrukcije, seveda pa tudi opeka, beton, kamen in drugi materiali. Jeklene in lesene konstrukcije v nekaterih primerih omogočajo zelo hitro in enostavno skeletno gradnjo, v drugih primerih pa je bolje upoštevati prednosti drugih materialov.

Že pri gradnji je od nosilne konstrukcije veliko odvisno. Nenazadnje tudi to, kako hitro bodo dela opravljena in kdaj bo hiša vseljiva, pa tudi, koliko bo gradnja stala.

V mnogih primerih je nosilna konstrukcija izdelana iz enega materiala, pravzaprav lahko na ta način izdelamo kar celo hišo, kar potrjujejo brunarice. Pogosto pa se uporablja tudi kombinacija materialov. Morda je to uporaba lesene konstrukcije s posameznimi nosilnimi elementi iz drugih materialov, ali pa obratno z lesom dopolnimo jekleno konstrukcijo. Možnosti je veliko in vsaka prinaša svoje prednosti in slabosti.

Stene, zidovi in streha

Nosilna konstrukcija seveda ni dovolj za celovito stanovanjsko hišo, treba bo konstrukcijo dopolniti z drugimi elementi. Izbira materialov je na tem področju zelo pestra – brunarice na primer izkoriščajo vsestranskost lesa, klasično zidane hiše so večinoma iz opeke in betona, montažne hiše pa se poslužujejo rešitev, kot so mavčne plošče in drugi priročni elementi za hitro gradnjo. Pri strehah je podobno, je pa zelo pomembno, da izberemo pravi material – tudi brunarice pri strehi pogosto sklenejo kompromis in les zamenjajo za kak drug material.