Kompletna prenova kopalnice

V kopalnici se moramo počutiti prijetno, poleg tega mora prostor zagotavljati vse potrebne funkcionalnosti, ki jih od njega pričakujemo. Ni samoumevno, da se lahko na to povsem zanesemo, še posebej ne pri dolgotrajni uporabi. Gre namreč za prostor, ki postavlja opremi različne izzive, od visokih temperaturnih nihanj do stalne vlažnosti. Tako niso na varnem niti tisti elementi, ki jih imamo za zanesljive, recimo ploščice – le zanesljivo keramičarstvo lahko zagotovi dolgo življenjsko dobo ploščic v kopalnici, kaj lahko pa se zgodi, da se pri izbiri nezanesljivega izvajalca izkaže, da tudi sprva obetavne kopalniške ploščice ne bodo ponudile dobrega rezultata na dolgi rok. Takšne premisleke zahteva tudi prenova kopalnice, nenazadnje je veliko dela ravno z zagotavljanjem kakovosti in obstojnosti vgrajenih elementov.

Pri prenovi oziroma adaptaciji kopalnice se pogosto osredotočimo le na določene elemente, ki potrebujejo nadgradnjo, zamenjavo ali popravilo. A prav tako je možno, da bo potrebna kompletna prenova – nenazadnje že manjši posegi vplivajo na več drugih elementov, tako da bo recimo potrebno keramičarstvo za polaganje ploščic, tudi če prenova ne vključuje neposredno teh. Pri poseganju v kopalnico bo ploščice težko ohraniti v brezhibnem stanju, tako da je smiselno že pri načrtovanju vključiti tudi ta opravila.

Pogosto pa je prenova kopalnice namenoma zastavljena tako, da v celoti osveži podobo in funkcionalnost prostora. Običajno se to izvaja pri starih kopalnicah, ki potrebujejo konkretno nadgradnjo – tehnologija hitro napreduje in danes so na voljo izjemno učinkoviti ogrevalni sistemi za vzdrževanje prijetne temperature, seveda tudi sistemi za ogrevanje vode, da ne govorimo o novih izvedbah naprav in pripomočkov v kopalnici. Tako je kompletna prenova pogosto najbolj smiselna odločitev. V poštev pride keramičarstvo, verjetno se bo treba posvetiti tudi urejanju vodovodnega sistema in morda kanalizacije, tudi električni posegi so pogosti … Gre torej za znaten projekt, ki ga bo treba izpeljati premišljeno in s pomočjo ustreznih strokovnjakov.