Košnja degradiranih območij

Pri vzdrževanju okolice je eno od glavnih opravil tudi košnja delno zaraščenih, težko dostopnih področij, kjer ni potrebe po veliki estetski vrednosti, vendar je treba vseeno sproti odstranjevati plevel in drugo rastlinje. Taki predeli se v glavnem nahajajo ob cestah in železnicah ter na robovih urejenih področij, ki pa so prestrmi za drugačno ureditev. Ker je med plevelom na degradiranih površinah tudi veliko mladega grmičevja, se košnje ne da izvesti z navadnimi vrtnimi ali bcs kosilnicami, ker bi jih s tem popolnoma uničili.

Za takšne primere je najbolj uporabna nahrbtna kosilnica. Z drugimi besedami jo lahko poimenujemo tudi motorna kosa Husqvarna, saj je gibanje pri košnji z nahrbtno kosilnico zelo podobno gibanju pri košnji trave z navadno ročno koso. Nahrbtna kosilnica je sestavljena iz nahrbtnega dela, kjer je spravljen pogonski agregat, fleksibilne povezovalne osi in nastavka za košnjo. Nastavki za košnjo se lahko menjujejo po potrebi. Najbolj običajen nastavek, ki ga ima nahrbtna kosilnica, je nitkasta glava. Z njo je košnja zelo preprosta, ker je fleksibilna in ne udarja ob kamne s pretirano močjo. Zato je delo z nitko varno ter preprosto za vsakogar. 

Za trše rastlinje pa so potrebni drugačni nastavki, ki so sposobni pokositi tudi tanjše olesenele grmičke. Zelo značilen je trokraki nož za košnjo, ki pokosi tudi trda stebla rastlin. Tam, kjer pa je grmovje zraslo že do večjih debelin, pa najbolj prav pride krožna žaga, s katero se lahko prereže kar do 15 cm široka debla. S krožno žago na kosilnici Husqvarna lahko tako z lahkoto čistimo tudi podrastje ob gozdu in s tem pripravimo prostor za nadaljnjo uporabo. 

Zaradi motorja v nahrbtniku so tovrstne kosilnice Husqvarna zelo udobne za delo. Veliko večino teže tu nosimo na hrbtu in ne na rokah, ki so že tako najbolj obremenjene.