Material za stavbne konstrukcije

V sodobnih stavbah je večinoma uporabljena kombinacija materialov, ki vsak v svoji vlogi zagotavljajo najboljše razpoložljive lastnosti. Tako je treba za vsak element izbrati primeren material, kateri se bo v dani vlogi najbolj izkazal pa je odvisno od tega, kakšne so točne zahteve. Ne moremo pa posploševati, niti pri elementih, ki so neposredno primerljivi – težko bi recimo rekli, da so lesene konstrukcije boljše od kovinskih ali drugih.

Les

Uporaba lesa je v gradbeništvu zelo razširjena. Pogosto se ta naravni material opazi predvsem pri elementih, kot so terase in nadstreški, a seveda gre za bistveno bolj vsestranski material. Lepljen les omogoča izdelavo lesene konstrukcije za praktično vsako stavbo, posebej priljubljen pa je les za izdelavo skeleta garaž, nadstreškov in tudi hiš. Nenazadnje je možno iz lesa izdelati kar celo hišo. Lepljen les ima v primerjavi z alternativami kar nekaj prednosti, med drugimi tudi ugodno ceno in dostopnost. Poleg tega ga ni težko obdelovati, omogoča pa izdelavo konstrukcij vseh velikosti in oblik.

Kovina

Kovinske konstrukcije konkurirajo lesenim predvsem pri izdelavi manjših objektov. Pogoste so tudi pri projektih, ki morajo biti cenovno ugodni, saj se lahko uporabi poceni kovine in enostavne konstrukcije. Tako kot lesene konstrukcije je tudi kovinske možno zelo preprosto sestavljati in oblikovati v različne končne izdelke. Možna je celo izdelava montažnih in modularnih konstrukcij, pri čemer se kovinski elementi obnesejo bolje kot lepljen les. Je pa ena izmed pomanjkljivosti kovine dokaj monoton izgled, kar je lahko pomemben dejavnik tudi pri manj opaznih konstrukcijah nekaterih objektov.