Materiali, primerni za stik s hrano

Pogosto se zgodi, da moramo hrano pospraviti, zaviti ali zapakirati v ustrezno embalažo. Najbolje je seveda, če imamo pri roki namenske izdelke, ki omogočajo enostavno in varno shranjevanje. Nekateri so zelo vsestranski – plastična embalaža za živila se lahko na primer uporablja za praktično vsa živila, čeprav so predvsem za trajno shranjevanje pogosto boljša izbira druge alternative. A če primernega izdelka nimamo, se je treba prepričati, da ne izberemo napačnega materiala. Niso vsi primerni za stik s hrano.

Kuhinjske folije

Aluminijasta folija velja za univerzalen kuhinjski pripomoček, ki se odlično izkaže za pakiranje vseh vrst živil. A vseeno ni prava izbira v vsakem primeru. Ni na primer ustrezna za pakiranje kislih živil, paradižnikov in paradižnikovih omak ter podobnih živil – aluminijasta folija pri dolgotrajni izpostavljenosti kislim živilom lahko celo razpade. Posledično lahko delci aluminija prodrejo v hrano, kar sicer ne predstavlja neposredne nevarnosti za zdravje, lahko pa močno pokvari okus in tudi izgled hrane. Za kisla živila je torej boljša plastična embalaža za živila, res pa tudi aluminijasta folija zadošča za kratkotrajno shranjevanje.

Plastika, stiropor, guma

Za shranjevanje živil se uporabljajo še mnogi drugi materiali. Najbolj verjetno izstopa plastika. Plastična embalaža za živila je na voljo v zelo raznolikih izvedbah, tako pa je primerna za shranjevanje praktično vseh živil. Ne gre le za škatle, posode in podobne trdne izdelke, temveč tudi za vrečke, na primer tiste, ki se uporabljajo za vakumiranje.

Stiropor je zelo priljubljen predvsem za shranjevanje mesa in rib. Treba pa je upoštevati to, da embalaža iz stiropora pogosto ni ustrezna za dolgotrajno shranjevanje v zamrzovalniku, saj ne prenaša vlažnega okolja.

Tudi embalaže iz gume so zelo raznolike. Tu pridejo med drugim v poštev tudi razni modelčki in podobne zadeve. V vsakem primeru se je treba prepričati, da gre za prehrambno gumo, kar pa je zagotovljeno pri izdelkih v običajni prodaji.