Miselne uganke za otroke

Otroci imajo z miselnimi ugankami veliko zabave, zato se morda zdi, da te aktivnosti niso kaj preveč uspešne. Učenje običajno povezujemo s sedenjem za mizo, značilna je tudi tišina in visoka koncentracija. A mlajši otroci se učijo na drugačen način, prav skozi igro lahko presenetljivo uspešno osvajajo nova znanja ter utrjujejo svoje spretnosti. Tudi pri razvoju njihovih možganov moramo torej pustiti nekaj prostora za učenje skozi igro – če se lotimo tega nekoliko bolj strukturirano, pa lahko dosežemo še boljše rezultate.

Posvetimo se lahko razvoju spretnosti, ki jih bodo otroci najbolj potrebovali. To je recimo mentalna aritmetika, ki jo sicer večinoma povezujemo z matematiko, a v resnici zelo pomaga tudi v vsakdanjem življenju. Praktično vsakodnevno moramo kar v glavi na hitro kaj izračunati, občasno pa se srečujemo tudi s kakšnimi večjimi izzivi te vrste, pa ne samo v šoli. Mentalna aritmetika je torej izjemno pomembna spretnost, ki se jo splača utrjevati že od malih nog. Kako lahko to dosežemo? Na pomoč priskočijo prav miselne uganke za otroke. Na voljo imamo različne naloge, ki jih predstavimo v obliki zanimivih ugank. S tem otroke spodbudimo k uporabi možganov, na ta način pa se krepijo njihove miselne sposobnosti. Otroci se bodo navadili na uporabo lastnih možganov, namesto da bi se zanašali na pomoč kalkulatorja, če jim kasneje predstavimo kakšne konkretne tehnike za računanje in reševanje drugih problemov pa bo prišla mentalna aritmetika še bolj do izraza.

Seveda je pametno izbrati miselne uganke za otroke ustrezne starosti. Takšne aktivnosti bodo najbolj učinkovite pri tistih malčkih, ki bodo v njih prepoznali največ zanimive vsebine. Na voljo imamo miselne uganke za otroke različnih starosti, že od prvega leta naprej, vse do najstniških let. Nato imamo seveda široko ponudbo miselnih ugank za odrasle, ki so lahko prav tako učinkovite in omogočajo utrjevanje možganov na enak način.