Na kaj paziti pri IR ogrevanju?

Med sodobnimi načini ogrevanja je prav IR ogrevanje v velikem porastu, saj prinaša številne privlačne odlike, zaradi katerih se v določenih objektih odlično obnese. Tako kot pri vseh takšnih sistemih pa tudi z IR paneli ogrevanje ni primerno v prav vsaki situaciji. V vsakem primeru je treba paziti na nekatere pasti, ki lahko ugodno in učinkovito ogrevanje spremenijo v polomijo. IR ogrevalni paneli v nekaterih situacijah sploh ne pridejo v poštev, pogosto pa se dobro obnesejo le, če jih spretno namestimo.

Načeloma lahko z IR paneli ogrevanje precej pocenimo, v nekaterih objektih bolj v drugih manj. Treba je paziti predvsem na to, da so prostori primerni za tovrstno ogrevanje. Veliko šteje prostornina, ki jo je treba ogreti, odločilni dejavnik pa je tudi oblika prostora, ki prav lahko pokvari vse načrte. IR ogrevalni paneli delujejo podobno kot klasični radiatorji, torej širijo toploto od panela v prostor. To pomeni, da je treba za učinkovito in enakomerno ogrevanje panele spretno namestiti v prostor tako, da bodo kar se da optimalno delovali. V nekaterih prostorih lahko zadostno ogrevanje dosežemo le z uporabo dveh ali več panelov.

Da bo z IR paneli ogrevanje dolgoročno učinkovito in zanesljivo, je treba poskrbeti za profesionalno montažo. Že pri načrtovanju sistema lahko zelo pomagajo strokovnjaki, medtem ko so ti pogosto nepogrešljivi pri montaži panelov. Resda so IR ogrevalni paneli na voljo v zelo raznolikih izvedbah, a če se takšno ogrevanje uporablja kot primarni ogrevalni sistem, je treba vsekakor zagotoviti, da so paneli ustrezno nameščeni in pritrjeni.