Najboljše toplotne črpalke za ogrevanje stanovanja

Ogrevanje stanovanja je velik strošek, a tudi zelo pomembna naloga. Investicija v zmogljiv in zanesljiv sistem se vsekakor splača, če le postopamo dovolj premišljeno. Izbira toplotne črpalke je smiselna, moramo pa izbrati pravi tip in poskrbeti za pravilno vgradnjo, temu pa prilagodimo še preostale komponente. Za piko na i poskrbi dobra izolacija stanovanja, ki je ključna za optimalen izkoristek ogrevanja.

Toplotne črpalke za ogrevanje koristijo energijo iz različnih virov. V vsakem primeru gre za energijo iz okolja, različni tipi pa omogočajo pridobivanje energije iz zraka, zemlje ali vode. Toplotna črpalka zemlja voda je nekakšna univerzalna izbira, ki ponuja prepričljivo zmogljivost in je hkrati tudi dovolj ugodna, da lahko predstavlja dobro rešitev za mnoge uporabnike. Ta izvedba črpa energijo preko podzemnih kolektorjev iz zemlje, nato pa z njo ogreva vodo, ki se uporablja v ogrevalnem sistemu. S takšno zasnovo je toplotna črpalka zemlja voda še vedno precej enostavna in cenovno ugodna, a hkrati zelo zanesljiva in zmogljiva – že kak meter pod površjem zemlje je namreč moč najti bogato zalogo energije, ki jo preko celega leta dovaja sonce.

Da bi bil izkoristek toplotne črpalke za ogrevanje kar najboljši, mora naprava dobro sodelovati z drugimi komponentami sistema. Predvsem mislimo na sama grelna telesa, ki so odločilna za doseganje dobrega učinka pri ogrevanju prostorov. Čeprav recimo toplotna črpalka zemlja voda ponuja zanesljiv vir energije, je treba tega dobro izkoristiti – najboljši učinek ponujajo sodobni sistemi talnega in stenskega gretja, še vedno pa je seveda na voljo radiatorsko ogrevanje. S premišljenim načrtovanjem ogrevalnega sistema zagotovimo kar najboljši izkoristek, dolgoročni prihranek in predvsem udobje in toplino v hladnih dneh. Zelo velik vpliv na izkoristek toplotne črpalke za ogrevanje pa ima tudi izolacija stanovanja, saj se ogrevanje v slabo izoliranih stavbah ne bo izkazalo za posebej varčno. Če nimamo dobre izolacije, je bolje izbrati kakšno drugo ogrevanje.