Nakup defibrilatorja

Namestitev avtomatskih zunanjih defibrilatorjev je v večini primerov še vedno prepuščena lokalnim skupnostim in posameznim zavodom, ki želijo poskrbeti za preventivo in uspešno posredovanje v primeru srčnih zastojev. To pomeni, da bo treba poskrbeti za nakup in namestitev defibrilatorjev, kar pa lahko pomeni velik strošek in obilo skrbi. Za defibrilator za srce cena namreč hitro preseže tisoč evrov, vključiti pa moramo še dodatno opremo, kar je za manjše skupnosti kar konkreten zalogaj.

Defibrilator prodaja kar nekaj prodajalcev, na voljo so različni izdelki, ki imajo povečini isto funkcijo in so tudi v svoji učinkovitosti primerljivi, se pa ponudbe razlikujejo po nekaterih detajlih. Široka izbira na tem področju lahko pri kupcih povzroči nekaj zmede, pomembno pa je predvsem to, da za defibrilator za srce cena ni najpomembnejši dejavnik pri izbiri – gre za napravo, ki rešuje življenja, pri tem pa seveda ni smiselno varčevati.

Kdo lahko kupi defbrilator? Glede na to, da se defibrilator prodaja v povsem običajni maloprodaji, je na voljo prav vsakomur. Za nakup in namestitev naprave se lahko odločijo tudi fizične osebe, ki želijo na ta način storiti nekaj dobrega zase in za druge. Seveda pa prodajalci defibrilatorjev ciljajo predvsem na občine, lokalne skupnosti, podjetja in podobne ustanove, ki so pripravljene kupiti in namestiti defibrilatorje za javno uporabo. V takšnih primerih tudi za defibrilator za srce cena ni previsoka – za posameznika tisočak pomeni visoko investicijo, za občinski proračun pa je vsota večinoma povsem sprejemljiva. Res je sicer, da v takšnih primerih običajno ne gre le za eno napravo, temveč se jih kupi več, dodatne stroške pa predstavlja še montaža defibrilatorjev.

V nekaterih primerih pa izbire nimamo, saj je namestitev defibrilatorjev zakonsko predpisana. V ta namen se na primer defibrilator prodaja kopališčem, ki morajo imeti takšno opremo vedno na razpolago, medtem ko na drugih področjih posebne regulative večinoma ni.